Cetatea Oradea „a înghiţit“ opt milioane de lei, pentru a deveni obiectiv turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea este cea mai importantă urmă a Renaşterii în Oradea
Cetatea este cea mai importantă urmă a Renaşterii în Oradea

La 14 luni de la începerea lucrărilor, clădirea aduce tot mai mult a obiectiv turistic. Municipalitatea a prezentat astăzi stadiul lucrărilor la cetate, reabilitată printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană.

Potrivit proiectului pentru care s-a obţinut o finanţare de peste 36 de milioane de lei, Cetatea Oradea ar trebui să fie gata până în vara lui 2015.

Deocamdată au fost luate în lucru patru corpuri, dintre care unul poate primi deja noi chiriaşi. Viitorul muzeu al pâinii mai trebuie tencuit în exterior, dar acest lucru se va face abia după introducerea utilităţilor. „Era absurd să predăm anumite corpuri, cu finisaje exterioare, iar apoi să începem să săpăm şanţuri imense, pentru utilităţi”, a explicat astăzi Dumitru Sim, managerul proiectului.

Acesta a subliniat că, într-un astfel de proiect de reabilitare a unui monument istoric, apar situaţii neprevăzute, care impun soluţii şi cheltuieli suplimentare. Printre „situaţiile neprevăzute” din ultimul an sunt descoperirea unei bucătării renascentiste, pe două nivele, dotată cu cuptor, afumător şi spălător, dar şi identificarea unei scări ascunse, care a trebuit reconstruită.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite