FOTO Casă tradiţională de peste o sută de  ani, salvată şi mutată lângă peştera Meziad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa a fost mutata la intrarea in pestera Meziad
Casa a fost mutata la intrarea in pestera Meziad

Translatată pe platoul de la intrarea în Peştera Meziad, o casă veche de peste o sută de ani a fost salvată de la dispariţie, urmând să adăpostească un centru de vizitare, unde turiştii vor putea găsi informaţii despre Pădurea Craiului.

O casă ţărănească veche de mai bine de o sută de ani a fost salvată de la dispariţie de către Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD Bihor).

Graţie unui proiect finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul „Spaţii verzi – 2014”, peştera Meziad devine o destinaţie tot mai atrăgătoare pentru turişti. În cadrul acestui program, ce are o valoare totală de, 22.150 lei, CAPDD Bihor îşi propune să deruleze o serie de activităţi care să pună şi mai mult în valoare frumuseţile naturale ale Munţilor Pădurea Craiului.

Casa ţărănească a fost translatată pe platoul de la intrarea în Peştera Meziad, urmând să fie transformată în centru de vizitare. În vechile sale odăi vor funcţiona: un magazin de suveniruri, un spaţiu de informare – unde turiştii vor putea găsi informaţii despre Pădurea Craiului, precum şi un mic spaţiu administrativ.

În cursul lunii august 2014 va avea loc evenimentul „Aventură şi cultură în Pădurea Craiului”. Pe parcursul acestui adevărat festival dedicat muntelui, turiştii vor putea să ia parte la activităţi de explorare şi aventură, cum ar fi: parcurgerea unui traseu pe tiroliană sau via-ferrata ori a unor porţiuni din peşteră, pe un itinerar de speoturism tehnic. Activităţile culturale urmează să cuprindă o şcoală de meşteşuguri, în cadrul căreia iubitorii tradiţiilor vor putea învăţa cum să realizeze vase ceramice, ţesături, broderii şi tablouri în tehnica picturii pe sticlă. De asemenea, programul „Aventură şi cultură în Pădurea Craiului” va fi şi gazda unui spectacol de muzică folk.

Proiectul „Centrul de vizitare turistică Meziad” îşi mai propune să crească gradul de informare şi conştientizare a cel puţin 500 de copii şi tineri, din cele 18 comunităţi locale de pe cuprinsul Sitului Natura 2000 Pădurea Craiului. În acest scop urmează a fi realizată şi distribuită o broşură de interpretare a capitalului natural şi cultural al zonei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite