Un jandarm orădean, la un pas de calificarea pentru Olimpiadă, după argintul de la Campionatul Mondial de Judo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jandarmul orădean Costel Dănculea a câştigat medalia de argint la Cupa Mondială de Judo, care a avut loc în 26 şi 27 februarie, la Varşovia. Jandarmul a fost singurul român situat pe podium la toate categoriile.

Parcursul nu a fost unul deloc uşor, Costel Dănculea ajungând în semifinale după ce a învins sportivi din Azerbaijan, Anglia, Elveţia, Georgia (locul I la Cupa Mondială), Spania (campion european). În semifinale a fost învins însă, de francezul Benjamin Darbelet, care a şi câştigat turneul.

Finala mică a fost câştigată, după un meci foarte greu în compania campionului mondial en-titre mongolezul, Kioshi Uematsu. Dacă va mai reuşi cel puţin o astfel de clasare în următoarele competiții din acest an, Costel Dănculea, se va califica direct la Olimpiada de anul viitor de la Londra. La Cupa Mondială de Judo au participat 74 de sportivi.

Jandarmul practică judo de performanţă de la opt ani

Dorin a ajuns în sala de judo datorită unui coleg de-al lui de clasă. "Ţin minte că mă înţelegeam foarte bine cu colegul meu. El făcea judo déjà de ceva timp şi m-a tot chemat şi pe mine. Într-o zi m-a convins şi m-am dus cu el împreună la un antrenament. Şi am tot rămas," spune sportivul.

Dorin este din Bacău, oraşul în care a şi început să practice judo-ul. Dorin a fost campion naţional la toate categoriile de vârstă la care a participat. A început să concureze încă de când se încadra la categoria de vârstă copii şi de atunci a obţinut locul întâi la toate competiţiile de acest gen. "Am fost campion naţional la toate categoriile de vârstă la care am participat, începând de la copii şi până la seniori", mărturisește sportivul. Dorin a venit la Oradea prima oară în anul 2000, cu lotul naţional de cadeţi, din care făcea parte. Atunci lupta încă pentru Bacău. Apoi în 2001 s-a transferat la Dinamo Bucureşti, unde a stat până în 2007. "M-am transferat la clubul Dinamo Bucureşti ca să intru în Ministerul de Interne. Acolo am fost încadrat ca şi poliţist şi mergeam la concursuri de judo reprezentând clubul Dinamo", povesteşte sportivul.

S-a mutat la Oradea pentru judo

În 2008 Dorin s-a încadrat ca şi jandarm în Oradea, iar în 2009 s-a legitimat la clubul CSM Liberty. "Am venit la Oradea pentru judo şi m-am transferat la jandarmi cu gradul de sergent major. Îmi place această meserie şi se potriveşte foarte bine cu sportul pe care îl practic", spune judoka. Dorin face parte din Detaşamentul Mobil al Jandarmeriei, la forţele de intervenţie. Pe lângă asta el predă ore de judo colegilor săi jandarmi. "La noi sunt susţinuţi toţi cei care practică un sport de performanţă, indiferent despre ce fel de sport este vorba. Condiţia fizică este foarte importantă, aşadar sportul este susţinut", spune Bogdan Ioan, purtător de cuvânt Jandarmeria Bihor.

Dorin are cel puţin zece antrenamente pe săptămână. Cele mai importante rezultate ale lui sunt locul trei şi locul doi la Campionatele Europene de juniori, locul trei la Mondialele de juniori, locul trei şi locul întâi la Cupa Mondială de seniori, locul cinci la Campionatele europene de seniori și nouă la mondialele de seniori. Dorin se pregăteşte foarte serios pentru calificările la jocurile olimpice.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite