Boala mâinilor murdare face ravagii în două localităţi din Bihor: în oraşul Aleşd, până şi viceprimarul a ajuns la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto: arhiva Adevărul
foto: arhiva Adevărul

În total 181 de persoane din localităţile bihorene Aleşd şi Ortiteag au ajuns în spital în ultimele luni, iar alte 17 au fost tratate la domiciliu după ce au fost diagnosticaţi cu virusul hepatic A, epidemia continuând să facă victime şi în prezent în ciuda măsurilor dispuse de Direcţia de Sănătate Publică.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr Dorel Ţîrţ, primele cazuri de infecţii cu virusul hepatic A, boală cunoscută şi ca fiind "a mâinilor murdare", au apărut în 18 ianuarie, în acest an, toţi bolnavii fiind trataţi a Spitalul de Boli Infecţioase din Oradea.

Între aceştia se numără inclusiv viceprimarul oraşului Aleşd, Kajántó Pál, care a ajuns în spital la sfârşitul săptămânii trecute.

Ca să oprească epidemia, DSP a dispus constituirea unor echipe de medici, epidemiologi, asistenţi şi dezinfectori, care au intervenit direct în locuinţele celor infectaţi, în cea mai mare parte membri ai comunităţii de romi din cele două localităţi dar şi în Centru de zi respectiv în sălile de clasă ale Liceului „ Constantin Şerban” din Aleşd.

„S-au dispus medicilor de familie şi de colectivitate supravegherea contacţilor pe perioada de incubaţie maximă, triajul epidemiologic zilnic în colectivităţile de copii şi dezinfecţia zilnică cu substanţe clorigene, dotarea unităţii şcolare cu materiale de curăţenie şi dezinfectante”, a declarat medicul.

De asemenea, Primăria Aleşd şi cea a comunei Măgeşti, de care aparţine satul Ortiteag, au fost obligate să doteze coloniile de romi cu  eurocontainere suficiente, să vidanjeze latrinele şi să ridice deşeurile din zonă cu o periodicitate de cel putin 2 zile.

„Buletinele de analiză arată că nu există probleme cu apa potabilă din colonii, aceasta este bună de consum”, a mai spus purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, excluzând astfel ipoteza că epidemia ar fi pornit din cauza contaminării surselor de apă din zonă.

"Sursa de infecţie este necunoscută,transmiterea fecal-orală, prin nerespectarea regulilor de igienă, în condiţii de locuit precare, cu evoluţie iniţial trenantă”, a mai declarat dr. Ţîrţ.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite