Peste două sute de bihoreni au contestat notele de la examenul de titularizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 360 din candidaţii de la examenul de titularizare au luat note mai mici de 5, iar peste 400 de persoane au luat note cuprinse între 5 şi 7. Liniştit că va rămâne profesor de educaţie fizică şi sport chiar dacă a luat nota 1, orădeanul Mihai Mihail nu a depus contestaţie, spre deosebire de aspirantele la o carieră de educatoare, care au depus cele mai multe contestaţii.

În judeţul Bihor, doar un sfert dintre cei peste o mie de candidaţi pentru cele 130 de posturi titularizabile au luat note mai mari de şapte. Au fost şi 26 de note de 1 şi 2, dar şi 29 de note de 9 şi 10. „Performanţa" de a lua un „unu curat" a făcut-o orădeanul Mihai Mihail, care lucrează, de aproximativ un an, ca profesor de educaţie fizică şi sport, la o şcoală din comuna Şuncuiuş. „Am scris trei pagini, nu înţeleg cum de am luat numai nota 1. Au fost subiecte foarte grele, care l-au pus în dificultate şi pe un profesor de sport care avea 40 de ani vechime în învăţământ", a declarat, pentru „Adevărul de Transilvania", Mihai Mihail. Acesta a absolvit facultatea de educaţie fizică şi sport la o universitate particulară din Arad şi, pe lângă cele 15 ore pe lună în care se ocupă de pregătirea sportivă a elevilor din Şuncuiuş, lucrează la propria firmă de construcţii. „Ca profesor am câştigat o leafă de circa 700 de lei pe lună. Nici nu merită să îmi bat capul. Şi dacă aş fi scris de 10 la examenul de titularizare, tot nu aş fi avut nimic de câştigat. Oricum, am continuitate pe post. M-am prezentat la examen fiindcă aşa trebuie", a recunoscut „performerul". Acesta nu s-a ostenit să depună contestaţie, deşi crede că ar fi meritat o notă mai bună. Dorel Luca, inspector şcolar general la Inspectoratul Şcolar al Judeţului (IŞJ) Bihor, a spus că nu înţelege cum un profesor poate să ia nota 1 la un examen. „Nu ştiu de ce a mai predat lucrarea. Avea posibilitatea să iasă din sală. Ori nu a scris deloc, ori a scris numai prostii", a spus Dorel Luca, referitor la cazul lui Mihai Mihail. Dorel Luca a ţinut să precizeze că Mihai Mihail nu va putea să-şi păstreze postul de profesor de la Şuncuiuş, dacă nu va lua nota 5 la concursul care va fi organizat de către IŞJ Bihor, în luna august. „Dacă nu va lua nota 5 în august nu va mai putea preda nicăieri, timp de un an", a spus Dorel Luca.

Peste 200 de contestaţii, cu aproximativ două ore înainte de termenul limită

La Colegiul Naţional „Mihai Eminescu" s-au depus, până la orele 14.30, peste 85 de contestaţii, majoritatea pentru posturile de învăţătoare în limba română şi educatoare, potrivit informaţiilor primite de la Iosif Eilender, directorul colegiului. La Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul", directorul Ruben Filimon ne-a informat că, până la orele 14.30, s-au depus 40 de contestaţii, cele mai multe la istorie, biologie şi psihopedagogie. La al treilea centru de examinare, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", directorul Mihai Vesa ne-a informat că, până la orele 14.30, s-au depus peste 80 de contestaţii, majoritatea la educatoare şi matematică.

Revoltate de notele mici

Mădălina Chirla, din localitatea Avram Iancu, a dat anul acesta pentru a treia oară examenul de titularizare. Absolventă cu media 9.35 a Liceului Pedagogic şi studentă în anul doi la Facultatea de Litere, la română-engleză, Mădălina Chirla a candidat pentru a deveni titulară pe unul dintre posturile de învăţătoare. Din păcate pentru ea, a luat nota 5.55, chiar mai puţin decât anul trecut, când a luat în jur de nota 7. „Consider că aş fi meritat o notă mult mai mare", a spus Mădălina, care a depus marţi contestaţia, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu". Mădălina nu a lucrat până în prezent în sistemul de învăţământ, dar recunoaşte că, având în vedere criza actuală, salariile mici, dezinteresul elevilor şi al părinţilor, se gândeşte să se orienteze spre domeniul privat, unde ar putea câştiga bine, ca traducător. „La ce salarii sunt în învăţământ, e jalnic. Se pare că statul român are nevoie numai de meseriaşi, nu de profesori", a spus Mădălina.

Printre persoanele care au depus ieri contestaţii s-a numărat şi Szabo Tunde, din localitatea bihoreană Diosig. În vârstă de 36 de ani, aceasta a susţinut pentru a treia oară examenul de titularizare. „Lucrez de cinci ani ca educatoare, în limba maghiară maternă, la Diosig. Voi putea continua să profesez, chiar dacă nu voi fi titulară pe post, dar consider că meritam o notă mai mare, motiv pentru care am depus contestaţie", a spus Szabo Tunde, care a luat nota 7.05.

Profesori de nota 10

La polul opus, trei persoane au reuşit să obţina nota 10 la examenul de titularizare. Este vorba despre Gal Liana Mariana, originară din Marghita, care a luat nota 10 la disciplina consiliere psihopedagogică. Octavia Floriana Popa, din Oradea, a scris de 10 la limba germană modernă, iar Ionuţ Valentin Roman, din Inand, a primit nota 10 la limba şi literatura română.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite