Silviu Botiş, managerul din spatele artiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Botiş
Silviu Botiş

Din dragoste pentru muzica, dansul şi portul popular, Silviu s-a gândit la o posibilitate de a le promova. Şi a găsit-o. A înfiinţat un ansamblu folcloric.

PROFIL
Născut. 4 iulie 1956, Aleşd
Studii. Liceul Agroindustrial şi Şcoala Tehnică din Aleşd
Familie. Căsătorit, nu are copii

Silviu spune că de mic copil a iubit muzica populară şi a fost atras de când se ştie de dansul şi portul popular. Cum nu a fost talentat nici la dansat, nici la cântat, s-a gândit la o altă metodă de a promova muzica şi dansul popular.
„În urmă cu trei ani eram viceprimar în comuna Auşeu şi aveam ca atribuţii, printre altele, şi cultura şi sportul. Aşadar m-am gândit că înfiinţarea unui ansamblu folcloric pentru zona Aleşd este cea mai bună metodă de a promova portul popular, dansul şi muzica populară. Am început cu o preselecţie pe care am organizat-o la noi în comună. Au venit foarte mulţi copii, majoritatea fete. I-am luat pe toţi”, spune directorul ansamblului „Auşana”.

Premii şi concursuri
Odată înfiinţat ansamblul, au început pregătirile intense pentru perfecţionarea interpreţilor de muzică populară şi a dansatorilor. Din nefericire, mulţi dintre cei înscrişi iniţial nu au rezistat la numărul mare de ore de repetiţii şi au renunţat.
„Am început cu repetiţii în fiecare zi, unde ne-am dat seama de talentul fiecăruia dintre cei rămaşi. Unii erau talentaţi la dans, alţii la cântat din vova, şi alţii la cântat la diferite instrumente muzicale. Consilierul artistic al ansamblului este cunoscuta interpretă de muzică populară Florica Bradu”, spune directorul. În cei trei ani de la înfiinţare, ansamblul „Auşana” a participat la nenumărate concursuri şi spectacole, unde a obţinut peste 60 de premii, dintre care 30 de locuri I. La ora actuală ansamblul are 23 de membri şi colaboratori.
„Primul spectacol la care am participat a fost unul cu emoţii foarte mari şi cu probleme de început. Am participat, după numai trei luni de la începerea repetiţiilor, la festivalul „Varietăţi Bihorene”, unde am obţinut un loc II şi un loc III. Aceste rezultate m-au făcut să merg mai departe şi să-i încurajez pe interpreţi şi dansatori să fie serioşi şi să muncească mai mult”, spune Silviu. De atunci au început repetiţiile, de câteva ore în fiecare zi, iar pe parcurs au început să crească şi pretenţiile.
„Am început să punem mai mult accent pe costumaţie, prezenţă scenică, expresivitate. Fiecare interpret trebuie să aibă un repertoriu propriu de cel puţin două piese. Nu este uşor, am compus piesele împreună cu ei. Toţi interpreţii au pregătire de specialitate în domeniul muzical”, spune directorul.

Întrebări şi răspunsuri

De unde aveţi bani pentru susţinerea ansamblului din punct de vedere financiar?
Ne autofinanţăm. Organizăm spectacole, avem o cotizaţie pe care o plăteşte fiecare membru al ansamblului, iar pe lângă asta primim donaţii şi sponsorizări.

Aveţi planuri deosebite, pentru perioada imediat următoare?
Da, vrem ca în primăvara acestui an să lansăm primul CD al ansamblului, care va cuprinde aproximativ 17 piese.



Ce-i place
Lui Silviu îi place foarte mult sportul, el însuşi este fost sportiv, mai exact fost fotbalist. Silviu spune că-i place foarte mult să vizioneze emisiunile de folclor de la diferite posturi de televiziune.

Ce nu-i place
Silviu spune că nu-i plac manelele, ca gen de muzică. Nu-i plac oamenii cu nasul pe sus şi nu suportă frigul şi zăpada pentru că distrug şoselele.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite