PORTRET / Pitaru Cosmin Cristian, luptă pentru o lume mai bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu fiecare gest pe care îl face, tânărul lasă în urma sa o vorbă bună, un zâmbet, sau un loc puţin mai curat. Cosmin este cercetaş din clasa a cinceaa. Băiatul a intrat în organizaţie la îndemnul unor colegi de clasă.

PROFIL
Născut. 16 iunie 1992
Studii. Clasa a XI-a, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, Informatică intensiv
Familie. Singur la părinţi


„Din copilărie am fost pasionat de drumeţii şi îmi doream foarte mult să colind în natură, dar nu eram convins că alături de cercetaţi îmi pot împlini visul”, spune adolescentul. „La prima întâlnire mi-am dat seama că am ajuns în locul ideal pentru a-mi împlini dorinţele. Am găsit oameni calzi, plini de viaţă”, explică tânărul. În anii care au urmat, Cosmin şi-a testat limitele, s-a îndrăgostit de adrenalină şi a învăţat că poţi lăsa lumea mai bună, cu fiecare gest.

În zbor cu tiroliana


„Cercetăşia mi-a deschis orizontul către oportunităţi la care nici nu visam”, povesteşte băiatul. „Am avut şansa de a-mi face prieteni în ţară şi în străinătate şi de a descoperi alături de ei frumuseţile naturii”, explică elevul. Cosmin a învăţat că cei mai buni prieteni îi faci în condiţii vitrege. „Am fost pus în situaţii în care, pe munte fiind, am făcut echipă cu oameni pe care nu-i cunoşteam foarte bine. Scopul comun era să ne adăpostim în timp record de ploi şi grindină”, susţine elevul.

„Pentru că eram în pădure, am improvizat un adăpost astfel: pe post de stâlpi de susţinere am folosit lemne şi în loc de copertină pelerinele de ploaie. Asta e unul dintre avantajele de a fi cercetaş. Am învăţat să mă descurc în orice situaţie”, spune adolescentul. În plus, Cosmin a reuşit să-şi testeze puterile şi în acţiuni pline de adrenalină. „Am învăţat să mă caţăr, să cobor în rapel şi să folosesc tiroliana. Prima dată când am ales tiroliana pentru o coborâre, nu ştiam ce trebuie să fac exact. Dar trebuia să ajung foarte repede jos şi nu aveam altă soluţie. Senzaţia pe care am avut-o atunci nu se poate compara cu nimic. Este o senzaţie de zbor şi de libertate absolută”, a mai spus Cosmin.

Ecologistul de serviciu

Cea mai importantă lecţie pe care cercetaşul şi-a însuşit-o este lecţia respectului. „Am înţeles că una dintre principalele reguli ale cercetaşilor, să ai grijă de cel de lângă tine şi să nu-ţi laşi colegul în urmă, este esenţial să o aplici în viaţă. La fel ca şi regula respectului faţă de tine, de colegi şi de natură”, spune tânărul. „Acum nu mai simt ruşine dacă strâng gunoiul lăsat de alţii, chiar dacă este vorba despre campanii de ecologizare, sau pur şi simplu despre situaţii cotidiene. Prin puterea exemplului poţi schimba oameni. În plus, las în urma mea un loc mai bun”, a mai spus Cosmin.

Întrebări şi răspunsuri
Ţi s-a întâmplat vreodată să te rătăceşti?
Da, m-am rătăcit în pădure, dar nu m-am pierdut cu firea. Am citi cu atenţie harta, am căutat marcajele şi am ieşit la liman.

Ce drum alegi în viaţă la terminarea liceului?
Am fost pasionat de IT, dar pe parcus mi-am dat seama că nu mă reprezintă. M-am hotărât să urmez inginerie mecanică, în Cluj.

Cum sunt cercetaşii din străinatate faţă de români?
În general, cercetaşii sunt oameni deschişi, deosebiţi, indiferent de ţară. Străinii sunt foarte curioşi să te descopere. Iar turcii sunt foarte strictiţi: fetele sunt separate de băieţi.

Ce-i place
Cosmin spune că apreciază oamenii care ştiu să fie cu adevărat prieteni. Îi plac ieşirile în natură. Vrea să descopere culturi noi şi să cunoască cât mai mult din istoria popoarelor. Băiatul este atras de simplitate.

Ce nu-i place
Cosmin nu apreciază atitudinile arogante. Nu este de acord cu poluarea şi încearcă să lupte împotriva ei. Băiatul spune că detestă politica.


Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite