A devenit cetăţean român după nouă ani de încercări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sud-african căsătorit cu o orădeancă a reuşit să obţină cetăţenia română după ce a recitat Imnul Naţional şi a răspuns la întrebări din Constituţie. Jaco du Plessis este preşedintele Centrului de Protezare şi Ortezare Theranova din Oradea şi s-a născut în urmă cu 40 de ani, dar dragostea l-a purtat în România unde s-a căsătorit cu Adriana, alături de care şi-a întemeiat o familie. .

Tehnician ortoped, Jaco du Plessis a ajutat din 1997, când s-a stabilit în România, mii de oameni să îşi recapete mobilitatea şi i-a făcut să aibă din nou încredere în ei şi să privească cu alţi ochi viaţa. Susţine că i-a fost mult mai uşor să facă astfel de minuni decât să devină cetăţean român.

Nouă ani s-a luptat cu birocraţia din România în speranţa că doar, doar va obţine ceea ce îşi dorea mult: să fie cetăţean român. „Prima dată am depus actele în anul 2003 şi abia în anul 2007 mi-a fost acceptat dosarul la Curtea de Apel Bucureşti", spune Jaco du Plessis.

În primii patru ani, Jaco a adunat actele necesare, a aşteptat după termenele limită de procesare a datelor şi a susţinut interviuri. După trei ani în care a reuşit să strângă toate dovezile necesare, sud-africanul s-a prezentat în faţa comisiei. „Atunci mi-au refuzat cetăţenia în urma interviului în care mi s-au pus întrebări de cultură generală despre România", susţine bărbatul.

Nu a ştiut să spună care este cel mai mare lac din România şi prin ce localităţi trece râul Ialomiţa, întrebări la care este destul de greu să răspundă şi un elev care obţine diplomă de Bacalaureat. Nu s-a supărat şi a continuat.

Obţinerea cetăţeniei, o piatră de hotar

Anul trecut a fost însă extrem de dezamăgit şi chiar dispuns să renunţe la a mai obţine cetăţenia română. După ce ziarul „Adevărul" a relatat despre încercările lui de obţinere a cetăţeniei, Autoritea Naţională pentru Cetăţenie l-a contactat şi l-a rugat să depună, din nou, toate actele. „Eu cred că în urma articolului din «Adevărul», primarul Oradei, Ilie Bolojan, a avut o discuţie cu cei de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie. Ei m-au sunat şi mi-au spus să-mi depun actele. În urmă cu şase săptămâni am fost la interviu", ne-a mărturisit Jaco.

De această dată a avut de recitat Imnul României, a avut de răspuns la întrebări din Constituţia României, a trebuit să-l recunoască pe Henri Coandă din mai multe fotografii şi să spună care este fauna din Delta Dunării. S-a descurcat. Nu a fost uşor, dar crede că experienţa anilor trecuţi l-a ajutat.

„Obţinerea cetăţeniei române este o piatră de hotar pentru mine şi familia mea şi aş dori să exprim aprecierea mea pentru toată lumea, în special domnului Ilie Bolojan precum şi presei pentru sprijinul lor pentru a face acest proces mai rapid şi efficient", ne-a spus Jaco du Plessis.

Bărbatul a depus jurământul de cetăţean român luni, 23 iulie, alături de alte 150 de persoane din Iran, Turcia, SUA şi Republica Moldova.

Cum să devii cetăţean român

Potrivit Biroul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, cei care vor să devină cetăţeni români trebuie să facă dovada ca au domiciliu legal în România de opt ani, sau cinci ani dacă sunt căsătoriţi cu un roman. Doritorii trebuie să facă dovada că pot trăi decent în România şi trebuie să aibă cazierul curat. Ccandidatul trebuie să ştie limba română (scris şi citit), Constituţia României şi Imnul Naţional, dar şi cultură şi civilizaţie românească.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite