Peste 450.000 de euro pentru amenajarea ariilor protejate din euroregiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase centre de arii protejate din judeţ vor fi amenajate printr-un proiect de 450.000 de euro, după modelul celor din Ungaria În România 15% din suprafaţa ţării se află sub protecţie, în timp ce în Ungaria depăşeşte 20 de procente.

Bihorul va dispune de arii protejate amenajate în stil european. Până la sfârşitul anului viitor, în euroregiunea Bihor-Hajdu Bihar se va crea un circuit care va promova valorile naturale româno-maghiare. Pădurea cu narcise de la Oşorhei, Lacul Cicoş din comuna Şimian, Păşunea cu Corynephorus de la Săcuieni, Defileul Crişului Repede, Complexul hidrografic Valea Rece de la Sălacea şi Complexul Paleontologic Gruiul Pietrii de la Lugaşu de Jos sunt ariile protejate care urmează să fie amenajate în următoarele 18 luni, pe bani europeni. „Aceste arii oferă spaţiu pentru prevenirea inundaţiilor şi, totodată, stabilizează solul. Începerea proiectului româno-maghiar demonstrează că protecţia naturii nu are graniţe", a spus, ieri, într-o conferinţă de presă, Dumitru Voloşeniuc, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor.

Inspiraţi de maghiari

Proiectul „Amenajarea infrastructurii de mediu în ariile protejate din Bihor şi Hajdu Bihar" a fost câştigat de Consiliul Judetean Bihor, în parteneriat cu Autoguvernarea Hajdu-Bihar şi primăriile Oşorhei, Sălacea, Şimian şi Lugasu de Jos. „În urma amenajării acestor arii protejate, centrele de vizitare vor putea fi folosite pentru activitatea de cercetare, iar traseele turistice vor fi amenajate în aşa fel încât să nu se creeze un dezechilibru ecologic", a spus dr. Aurelia Dumiter, expert ştiinţific în cadrul proiectului. În toate zonele vizate de proiect vor fi amenajate locuri de campare şi parcare, iar custodele fiecărei arii va asigura permanenţa în informarea şi supravegherea zonei. Totodată, hărţile locurilor respective vor fi actualizate în tehnologia GIS (sisteme informaţionale geografice). „În amenajarea acestor arii protejate avem drept model patru arii protejate din Ungaria", a mai spus Aurelia Dumiter. Valoare proiectului este de peste  450.000 de euro, Consiliul Judeţean Bihor având o contribuţie de circa 3.300 de euro. „Proiectul a fost aprobat spre finaţare în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - Romania 2007-2013, Axa prioritară 1. Colaborarea cu partenerul maghiar constă în transfer de informaţii, consiliere şi îndrumare, precum şi în acţiuni de promovare comună a ariilor protejate", a mai afirmat Dumitru Voloşeniuc.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite