A alergat la Viena pentru elevii din Beiuş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maratonul din Viena de anul acesta a adus bucurie şi pentru 21 de elevi din Bihor. IT-istul Remus Sime (30 de ani) a alergat pentru a strânge burse pentru aceştia.

Ce poate să facă un IT-ist de 30 de ani care iubeşte să alerge pentru elevii care urmează colegiul pe care el l-a absolvit, cu mult timp în urmă? Răspunsul l-a dat bihoreanul Remus Sime, săptămâna trecută, când a dat 21 de burse elevilor Colegiului Naţional "Samuil Vulcan" din Beiuş. Au fost aleşi cei care au avut rezultate bune la învăţătură, dar care nu au posibilităţi materiale. Povestea burselor „Alerg pentru o cauză" a început în 2006, în SUA. Remus Sime, proaspăt absolvent, se afla în ţara tuturor posibilităţilor pentru a-şi face un viitor. Într-o zi, când se întorcea liniştit de la serviciu, un puşti teribilist, care îşi testa viteza autoturismului, a ajuns pe trotuar accidentându-l pe Remus. A suferit o fractură la gambă, din cauza căreia a fost supus la şapte intervenţii chirurgicale,  dintre care trei în SUA. Revenit acasă, a continuat recuperarea. El este acum inginer IT în Timişoara .

Picioarele sunt bune la ceva

"Tot timpul am fost o fire mai sportivă, asta pâna în timpul facultăţii când ceva s-a rupt şi am lăsat baltă sportul. Totul a reînceput în anul 2008, când după o fractură groaznică de gambă am realizat că picioarele sunt bune la ceva şi pot fi folosite. Până atunci, nu le-am dat aşa de mare importanţă, părea absolut firesc să poţi să mergi, să alergi. Încet, încet am revenit la alergare. Prin 2010 am fost forţat să iau din nou câteva luni bune de pauză, odată cu ruperea unui ligament de la genunchi. Operaţia şi recuperarea de rigoare m-au ţinut departe de alergat aproape nouă luni, dar am revenit. Din martie 2011, alerg neîntrerupt şi sper să o pot face cât mai mult, fără probleme de sănătate", ne-a mărturisit Remus. Împins de dorinţa de a ajuta tinerii, Remus Sime a demarat proiectul "Alerg pentru o cauză".

Tânărul IT-ist a ales să ajute elevii Colegiului Naţional "Samuil Vulcan" din Beiuş care au rezultate bune la învăţătură, dar care nu au posibilităţi materiale. A optat pentru maratonul de la Viena, sperând ca în urma  participării să acorde şase burse. A încercat să-i convingă pe cei din jur să-i susţină cauza şi a reuşit.

O zi memorabilă

"Ziua de 15 aprilie 2012 va rămâne o zi  specială. În acea zi am alergat primul meu maraton. Şi nu orice maraton, ci maratonul din Viena, care este unul dintre cele mai populare din Europa, adunând aproximativ 30.000 de participanţi la toate probele. Şi pentru că această încercare ar fi putut avea un final fericit nu doar pentru mine, ci şi pentru comunitatea din care provin, am decis să alerg pentru o cauză în care cred: aceea de a sprijini tinerii merituoşi, dar care provin din familii modeste, să-şi continue şi să îşi finalizeze studiile. Este  important să dăm ceva înapoi comunităţii în care am crescut şi care ne-a format, iar investind în educaţia unor tineri pare cea mai bună metodă de a aduce un plus societăţii", susţine Remus Sime.

În urma popularizării proiectului său, Remus a reuşit să adune 10.200 de lei, toată suma fiind folosită pentru acordarea de burse unor elevi de la colegiul unde  în urmă cu 12 ani el a fost elev.

Criteriile de eligibilitate pentru primirea burselor "Alerg pentru o cauză" au fost rezultatele şcolare deosebite ale aplicanţilor precum şi situaţia materială a familiilor acestora. Au fost consideraţi eligibili aplicanţii care au avut media generală peste 9.00 în anul şcolar precedent, provenind în acelaşi timp din familii cu venituri modeste. Selecţia bursierilor a fost facută de către iniţiatorul proiectului, cu sprijinul profesorilor din cadrul instituţiei de învăţământ.

21 de burse

Dacă iniţial şi-a propus să acorde şase burse, suma adunată i-a permis lui Remus să crească numărul acestora. Astfel, în total au fost stabilite 21 de burse, dintre care şapte în valoare anuală de 1.200 de lei, două în valoare anuală de 600 de lei. Bursele vor fi acordate pe o perioadă de 12 luni. În plus, s-au mai dat 12 premii speciale în valoare de 50-100 lei.

„Mă bucur că am reuşit să strâng o sumă de bani mai mare decât mi-am propus iniţial, şi aş vrea să le mulţumesc tuturor celor care m-au sprijinit. Dorinţa mea este ca acest proiect să continue", susţine Remus Sime.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite