Oradea:“Micile ajutoare” muncesc ilegal în piețe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea:“Micile ajutoare” muncesc ilegal în piețe
Oradea:“Micile ajutoare” muncesc ilegal în piețe

Deși copiii ar putea fi angajați pentru munca lor iar angajatorii ar putea beneficia de ajutor de la stat, nimeni nu a solicitat în acest an subvenția pentru angajarea minorilor, pe timpul vacanței.

Pentru unii copii vacanța de vară înseamnă un prilej de face bani. Ei se trezesc în fiecare dimineață cu noaptea –n cap și petrec ore bune în piețe, magazine sau colțuri de stradă, vânzând de toate, de la pepeni la covoare. Intervievați de Adevărul de Seară aceștia spun că le face plăcere să muncească, să-și câștige o pâine sau bani de excursii. Motivația lor este lesne de înțeles. Ceea ce nu este însă în regulă este fapul că nu am întâlnit unul care să lucreze în mod legal, astfel încât munca depusă să-i fie de folos și pe termen lung, nu doar  imediat. După o discuție relaxată, în care admit că lucrează deja de aproape trei luni, de la începutul vacanței, schimbă imediat placa atunci când sunt întrebați dacă au un contract de colaborare sau de muncă.

Își ajută părinții

Daniel Heteș are 16 ani și este din Zalău. Între patru ochi, acesta ne-a spus că de trei luni vinde covoare în Piața Cetate din Oradea. O face ca să câștige un ban, ca să se simtă independent, ca să nu trebuiască să ceară de la părinți. Fiind elev în clasa a X-a, Daniel e hotărât să lucreze până în luna septembrie, când începe școala. Spusele lui sunt contrazise însă de adultul care îl însoțește, atunci când acesta este întrebat de existența unui contract de muncă. “Daniel nu lucrează. A venit doar azi, să ne ajute, să o înlocuiască pe mama sa”, a răspuns scurt acesta. 

Muncesc cu plăcere

Nagy Eugenia are 13 ani și este din Borș. Vine tot a doua zi în piață, unde vinde cartofi, varză, dovlecei și ardei, tot ceea ce produc părinții și bunicii ei, în gospodăria proprie. Dimineața se trezește la patru, pentru a ajunge la piață din timp, pentru a vinde en-gros mărar. Lucrează 11 ore, până la orele 15. Nu este primul an în care muncește, alături de bunica sa. Din banii strânși anul trecut a fost în mai multe excursii, printre care una la Balaton, în Ungaria. “Vând mai mult decât bunica mea. Azi de exemplu nici nu trebuia să vin, dar am vrut eu să o fac. Vând cam de un million jumătate pe zi”, povestește mândră Eugenia. Întrebată de un contract de muncă, bunica fetei, Nagy Elisabeta nu se ascunde. Nu există așa ceva. “Eugenia ne ajută, cum să facem contract de muncă?”, se întreabă bătrâna.

Nicio cerere la AJOFM Bihor

Din necunoștință sau din alte considerente, copiii lucrează degeaba pe timpul verii. Banii pe care îi câștigă sunt cheltuiți repede și  în urma efortului depus nu rămâne mare lucru. Dacă s-ar conforma legii, ar câștiga vechime în muncă și veniturile ar contribui, peste ani, la calcularea pensiei.  Potrivit legii 72 /2007 angajatorii ar putea beneficia de subvenții de la stat.  “Angajatorul care încadrează în muncă elevi și studenți pe perioada vacanțelor beneficiază de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare elev și student”, spune Simona Iancu, director coordonator adjunct pe probleme de relații de muncă, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor. Stimulentul financiar se acordă la cererea angajatorului, din bugetul asigurărilor pentru somaj. “În acest an nu au existat solicitări de la angajatori, în acest sens”, spune Daciana Nica, director coordonator adjunct la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor.

Citat:
“Minorii pot lucra legal șase ore pe zi, 30 de ore pe săptămână”, Simona Iancu, director coordonator adjunct ITM Bihor


 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite