Peste 100.000 de euro, pentru a-i ajuta pe romi să-şi găsească de lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de şaisprezece luni, Universitatea Creştină Partium din Oradea, în parteneriat cu Humán Fejlesztők Kollégiuma (Colegiul Dezvoltării Umane) din Debrecen şi Fundaţia Ciorre Roma din Oradea, a căutat soluţii pentru integrarea romilor pe piaţa muncii din euroregiunea Bihor-Hajdu-Bihar.

Astăzi a avut loc închiderea oficială a proiectului transfrontalier „Facilitarea integrării romilor pe piaţa muncii din Euroregiunea Bihor - Hajdú-Bihar", finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013. Bugetul total al proiectului a fost de peste 105.000 euro, din care Universitatea Creștină Partium a primit peste 54.000 de euro.

Formare profesionale

Potrivit informaţiilor transmise de către Levente Szekedi, responsabilul media al proiectului, acesta a fost lansat în decembrie 2009.  „Au fost testate aptitudinile și competențele profesionale la 300 de persoane de  vârstă activă din comunitățile de romi din Oșorhei, Ineu, Oradea (România), Biharkeresztes și Told (Ungaria). S-a realizat un studiu sociologic despre calitatea vieții în comunitățile țintă, au fost organizate cinci interviuri focus grup și două workshop-uri cu experți, liderii comunităților de romi  și angajatori", a transmis Levente Szekedi. În cadrul proiectului au fost organizate  două burse a locurilor de muncă, destinate persoanelor de etnie romă (în Oradea şi Biharkeresztes). Au fost elaborate programe de formare profesională pentru membrii comunității de romi, cuprinse în ghidul ocupațional publicat în cadrul proiectului. „Instituționalizarea serviciilor ocupaționale destinate romilor este sprijinită prin dezvoltarea unei baze de date și prin lansarea serviciilor de consiliere ocupațională destinate romilor, în Oradea și Debrecen", a mai spus Levente Szekedi.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite