Tinerii refuză să facă voluntariat pentru organizațiile care fac campanii de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntarii sunt la mare căutare în apropierea sărbătorilor
Voluntarii sunt la mare căutare în apropierea sărbătorilor

Adolescenţii preferă să stea în faţa televizorului sau să facă sport în loc să accepte câteva zile de voluntariat. Nu criza, ci lipsa de interes a tinerilor orădeni le ridică probleme organizaţiilor care strâng bani şi alimente pentru nevoiaşi.

La sfârşitul lunii noiembrie, Fundaţia Comunia a început a treia ediţie a campaniei „Dăruieşte un Crăciun”, sub maxima lui Antoine de Saint Exupery „Te îmbogăţeşti prin ceea ce dăruieşti”. „Scopul acestei campanii este acela de a demonstra că orădenii au suflet şi ne putem transforma din beneficiari în donatori, în ciuda tuturor situaţiilor potrivnice din punct de vedere economico-social”, spune Anda Maier, manager dezvoltare la Fundaţia Comunia.


Efecte nefaste


Dorinţa organizatorilor se loveşte, însă, de dezinteresul orădenilor de a face voluntariat. „Am început campania cu 26 de voluntari, iar acum avem circa 40. Problema e că  avem nevoie de cel puţin 60 pe zi”, spune Anda Maier.


Anul trecut, deşi criza economică era deja în toi, în cadrul campaniei s-au strâns 2.500 de pachete cu cadouri, sub forma unor cutii de pantofi frumos ambalate, de cinci ori mai multe decât în 2008. Anul acesta organizatorii speră să poată dărui 5.000 de pachete, însă problema voluntarilor ar putea să le încurce planurile. „Persoanele care ar vrea să ne ajute nu ar trebui să lucreze mai mult de patru ore pe zi şi nu e obligatoriu să vină zilnic”, spune Anda Maier, explicând că atribuţiile voluntarilor sunt de a sta în marile magazine, de a împărţi pliante despre campanie şi de a colecta produse şi bani.
Iulia Iova, coordonator voluntari la Asociaţia Caritas Eparhial, recunoaşte că recrutarea tinerilor poate fi o problemă, dacă aceştia nu înţeleg utilitatea muncii lor. „Este important să reprezinţi o asociaţie vizibilă. Voluntarii trebuie să ştie care sunt rezultatele implicării lor”, spune Iulia Iova.

Atitudinea tinerilor faţă de voluntariat


Maia Ştefănescu, în vârstă de 17 ani, este elevă în clasa a unsprezecea la un liceu din Oradea. Tânăra spune că nu vrea să împartă pliante şi să colecteze produse în magazine, în primul rând de ruşine şi în al doilea rând fiindcă preferă să îşi folosească timpul liber documentându-se pe internet sau făcând sport.

Tinerilor orădeni le lipseşte educaţia pentru voluntariat.
Iulia Iova, coordonator voluntari

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite