Viitorii polițiști de frontieră orădeni spun că vor un job sigur, nu şpagă la frontieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitorii poliţişti consideră că evenimentele petrecute la graniţele din ţară ar trebui să fie un semnal de alarmă. Sute de tineri se pregătesc să devină frontierişti la Oradea, cu gândul la siguranţa pe care le-o poate oferi un loc de muncă la stat.

Într-o ţară în care oportunităţile în carieră nu sunt direct proporţionale cu studiile şi cu competenţele, tinerii care studiază acum la Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră de la Oradea spun că au văzut în această meserie un job sigur. „M-am gândit că este un loc de muncă stabil. Nimic din ce s-a întâmplat în aceste zile nu-mi schimbă planurile de viitor”, a spus Alexandra Roşca, în vârstă de 21 de ani, din Arad.


Tinerii condamnă, de pe băncile şcolii, acţiunile colegilor lor din vămile din ţară. „Nu cred că avem o vină în tot ce se întâmplă. A fost decizia şi alegerea colegilor mei. Fiecare răspunde pentru faptele lui. Sper că aceste evenimente să tragă un semnal de alarmă celor de la guvernare, să facă ceva pentru a nu se repeta situaţia”, a spus Alexandru Dodan, în vârstă de 25 de ani, din Galaţi.  Înainte să vină la Oradea pentru a deveni poliţist de frontieră, Alexandru a încercat şi altceva. „Am fost plecat din ţară, dar am ajuns la concluzia că acasă e cel mai bine”, a adăugat elevul.


Vor salarii mai mari


„Când am venit aici m-am gândit în primul rând la statutul pe care îl avem. Locul sigur de muncă a cântărit mult, pentru că este foarte greu să-ţi găseşti un job. Am încercat înainte în alte domenii. Din păcate, nu contează cât eşti de capabil”, a spus Liana Ghile, în vârstă de 22 de ani, din Zalău. Tânăra susţine că s-a ajuns la situaţia din vămi cel mai probabil din cauza salariilor mici. „Nu este singurul domeniu care are o imagine proastă. Programul de lucru obositor nu este recompensat cu salarii pe măsură”, a spus Liana.


Tinerii care au ales această meserie şi pentru respectul pe care portul uniformei ar trebui să-l impună cred că există şi oameni cinstiţi. „Nu cred că imaginea unei instituţii se formează din cauza unui grup sau a unor grupuri izolate de oameni. Nu trebuie generalizat, nu înseamnă că toţi sunt la fel. Şi în poliţia de frontieră sunt oameni buni, care-şi fac meseria şi fac şi treaba altora pentru banii ăia puţini pe care îi iau”, a declarat orădeanul Mihai Florea, în vârstă de 21 de ani, elev şi el al Şcolii „Avram Iancu”.

Aş alege să fiu de partea binelui. Contează liniştea pe care o ai în afara serviciului.
Mihai Florea, 21 de ani, elev la „Avram Iancu”

Lecţii anticorupţie în şcoală


La cursuri, evenimente ca cele petrecute la Siret şi Timiş sunt folosite ca material didactic. „În momentul în care elevii au ieşit de pe bănci, întreaga responsabilitate a acţiunilor le revine. În programă avem şi prevenirea faptelor de corupţie şi avem relaţii de colaborare cu reprezentanţii DGA, care vin şi le prezintă cazuri în lucru sau cazuri finalizate, ca exemple”, a spus comisarul şef Liviu Cora.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite