Transportul în comun va fi mai scump pentru orădeni, începând cu luna mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

OTL nu mai poate suporta pierderile datorate abonamentelor gratuite şi cere scumpirea transportului local. Măsura va afecta jumătate din populaţia Oradei, care circulă zilnic cu mijloacele de transport în comun, în zilele lucrătoare.

Orădenii care aleg să circule cu tramvaiul sau autobuzul ar putea scoate bani mai mulţi din buzunar, începând cu luna mai, pentru plata transportului. Regia Autonomă de Transport Local Oradea a anunţat că a cerut Consiliului Local să scumpească preţul biletelor şi al abonamentelor OTL.


„Am făcut o propunere către primărie pentru scumpirea la doi lei a unei călători şi la 60 de lei a abonamentul unic. Eu sper că vom reuşi să le creştem începând cu 1 mai“, a declarat Ioan Purge, directorul economic al OTL. În prezent, o călătorie cu autobuzul sau tramvaiul costă 1,5 lei, iar abonamentul unic, valabil pe toate liniile, costă 50 de lei.


„Nu sunt fericită să aud astfel de veşti, dar va trebui să suportăm. Să circuli cu maşina personală costă foarte mult, cu taxiul la fel. Ca alternativă avem transportul în comun şi mersul pe jos. 60 de lei nu e mult, dacă te gândeşti, însă e mult în contextul actual”, a mărturisit Veronica Ştab, de 36 de ani, o vânzătoare nevoită să parcurgă zilnic ruta Densuşianu – centru, pentru a ajunge la muncă.


Scumpiri din cauza gratuităţilor. Reprezentantul OTL a spus că sunt nevoiţi să facă această majoare de preţ din cauza pierderilor suferite de regie ca urmare a faptului că municipalitatea nu mai subvenţionează la fel de mult abonamentele gratuite oferite pensionarilor şi persoanelor cu handicap.
„Sunt aproape 50.000 de astfel de persoane care nu plătesc nimic OTL-ului şi din 2010 am primit tot mai puţini bani din partea municipalităţii“, a subliniat Ioan Purge. În 2010, OTL a avut venituri de aproximativ 44 de milioane de lei şi cheltuieli de 43.930.000 de lei,  cu un profit de aproximativ 70.000 de lei.

În ultimii doi ani am primit cu trei milioane de lei mai puţin pentru abonamentele subvenţionate.
Ioan Purge, director OTL

Jumătate din orădeni, zilnic cu tramvaiul


Potrivit unui studiu făcut de OTL, aproape 120.000 de orădeni circulă cu tramvaiele şi autobuzele din oraş, în zilele lucrătoare, în timp ce în weekend fluxul călătorilor scade sub 50.000. Studiul arată că cea mai aglomerată rută OTL este linia 14, care duce spre Universitatea Oradea. Zilnic, 15.000 de călători circulă pe aceast traseu. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite