Investigaţii gratuite performante pentru bihoreni, cu un tomograf de 900.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florina Dinulescu, asistentă la radiologie, lângă noul tomograf
Florina Dinulescu, asistentă la radiologie, lângă noul tomograf

Tomograful va fi funcţional cel târziu la mijlocul lunii martie. Aseară, specialiştii au finalizat documentaţia necesară autorizării.

Spitalul Clinic Judeţean Oradea are în dotare un computer tomograf performant. „Aparatul a fost o donaţie a Spitalului Nobless din Insula Mann. Are patru spire, faţă de cele două cu care sunt dotate cele din centrele de imagistică privată, o viteză mai mare şi posibilitatea de a face reconstrucţie tridimensională a imaginilor”, a precizat Florian Bodog, managerul unităţii spitaliceşti.

Cheltuieli mai puţine

Computerul va fi funcţional în maximum 30 de zile. „Aseară, s-a finalizat documentaţia în vederea obţinerii autorizaţiei de amplasare şi construcţie de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare”, a precizat managerul spitalului, în această dimineaţă.

Potrivit conducerii Spitalului Clinic Judeţean, investigaţiile medicale se vor face gratuit în baza biletului de trimitere de la medicul specialist. Acces gratuit vor avea şi pacienţii internaţi pe baza contractelor cu celelalte spitale, iar urgenţele se vor rezolva pe loc. „Acum, pacienţii sunt plimbaţi cu ambulanţa la centrele de imagistică din oraş pentru investigaţii medicale. Necesită costuri suplimentare. Imediat ce se va pune în funcţiune, toate examinările se vor face în spital”, a spus Mircea Suciu, unul dintre pacienţii internaţi.

Alţii consideră că problemele de ordin financiar ale pacienţilor şi-au găsit astfel rezolvare. „Sunt pensionar cu un venit de 350 lei lunar. Nu îmi ajung banii pentru medicamente, de unde aş fi avut să achit investigaţiile? Va fi extraordinar când tomograful se va pune în funcţiune”, a declarat orădeanul Vasile Venczel. Cu ajutorul aparatului, medicii vor avea posibilitatea să efectueze endoscopii virtuale. Deşi computerul tomograf a fost fabricat în anul 2003, instalarea acestuia va reduce cheltuielile Spitalului Judeţean cu 40.000 lei în fiecare lună.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite