TIMP LIBER: Weekend pe două roţi, la altitudine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bicicliştii cu experienţă pot încerca o serie de trasee din judeţ, de diferite dificultăţi şi lungimi. Cei care pornesc pe trasee montane cu bicicleta trebuie să fie atenţi la echipament şi la proviziile pe care şi le iau cu ei.

Orădenii pasionaţi de mersul pe bicicletă au foarte multe posibilităţi pentru petrecerea unui weekend pe două roţi. Cei dependenţi de adrenalină şi mai experimentaţi pot încerca trasee dificile. Pentru asta, însă, trebuie să ai o bicicletă bună, făcută special pentru traseele montane şi echipamentul necesare pentru o astfel de aventură.

Începători şi profesionişti

Bicicliştii mai puţin experimentaţi şi care vor doar să se relaxeze timp de câteva ore pot încerca câteva trasee mai uşoare, din jurul Oradei. Astfel de trasee sunt spre Paleu şi Săldăbagiu sau spre Băile Felix, Betfia.

„Avansaţii” pot încerca însă alte variante. Clubul Mountain Riders din Oradea organizează astfel de ture. Site-ul clubului pune la dispoziţia pasionaţilor şi o serie de sfaturi despre cum ar trebui abordate turele şi echipamentul necesar. „Ca să te simţi bine pe tot timpul turei şi satisfacţia să fie maximă, trebuie să-ţi asiguri întotdeauna necesarul de alimente, lichide, haine de schimb şi orice alt echipament de care poţi avea nevoie”, scrie site-ul clubului Montain Riders. La munte vremea se poate schimba foarte rapid chiar şi vara.

Un traseu propus de club este „Circuitul celor două lacuri” cu pornire de Coada Lacului. Traseul are 95 de kilometri, cu o diferenţă de nivel de +2.200 metri şi poate fi parcurs în aproximativ 9 ore. „Tura se desfăşoară pe un traseu variat şi spectaculos care înconjoară cele două lacuri: Leşu şi Drăgan, cu ocolirea drumurilor asfaltate, având punctul culminant pe Vârful Cornul Munţilor. Vor fi în avantaj iubitorii turelor grele, dar panorama deosebită vă va răsplăti pentru efortul depus”, arată acelaşi site. Cei care vor să abordeze traseul alături de alţi biciclişti o pot face la 30 iulie. Pentru cei care vor ceva mai uşor există traseul „Meziad” cu pornire de la Beiuş. Lungimea traseului este de 60 de kilometri. Pe parcurs se poate vizita şi Peştera Iuliu Czaran din Meziar.

RECOMANDARI

 „Who’s afraid of angels?”
Aula Magna a Centrului Cultural Posticum găzduieşte expoziţia de pictură „Who’s afraid of angels?”, semnată de artistul Marc Kopil. În opinia pictorului, îngerii pot fi supraoamenii viitorului sau persoane nealterate de depresia urbană, ori fiinţe din trecut sau din viitor, dar care sigur nu sunt implicate în politică, nu poartă ecusoane şi nu manipulează. Teama de îngeri se traduce pentru Marc Kopil drept o teamă de libertate, o teamă de a alege o modalitate neîngrădită de a gândi şi a te exprima. Florina Şandor

Concert de jazz cu invitat special
În cadrul seriei de concerte de la Queen’s PUB,  sîmbătă, 24 iulie, de la ora 21.00, va avea loc un concert special, în cadrul căruia se vor face auzite compoziţii celebre din domeniul jazz-ului clasic. Spectacolul de sâmbătă va fi susţinut de artiştii Joe Balogh, Oliver Bader, Robet Gáspár şi Iosif Trendler. Invitatul special al spectacolului, va fi solista Kati Kövári. Intrarea este liberă. Georgiana Anghel

„Nanny McPhee: Marea Înfruntare”
Comedia „Nanny McPhee: Marea Înfruntare”, un film fantastic pentru familie, ne introduce în războiul copiilor împotriva singurei persoane care le poate face faţă, bona cu puteri magice Nanny McPhee (Emma Thompson). Dacă „Nanny McPhee”, filmul de acum 5 ani, era descris de realizatori ca fiind „războiul dintre părinţi şi cei mai obraznici copii din lume”, „Nanny McPhee: Marea înfruntare” se rezumă la lupta necruţătoare între copiii. Filmul rulează duminică la Hollywood Multiplex de la 17.30 şi de la 19.45. Georgiana Anghel

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite