Un nou termen în procesul de 25 de milioane de euro al fostului rector Teodor Maghiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Maghiar s-a prezentat astăzi în faţa magistraţilor, la al 25-lea termen în procesul început în 2008
Teodor Maghiar s-a prezentat astăzi în faţa magistraţilor, la al 25-lea termen în procesul început în 2008

Teodor Maghiar este judecat pentru înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals. Fostul rector al Universităţii, al cărui proces a început în anul 2008, la Tribunalul Bucureşti, a apărut din nou în faţa magistraţilor.

Fostul rector este judecat pentru un prejudiciu de 25 de milioane de euro

Procesul a ajuns la a 25-a înfăţişare. Fostul rector este judecat ca urmare a unei anchete făcute de procurorii anticorupţie. La termenul de astăzi a fost chemat ca martor profesorul universitar Iacob Hanţiu.

„Data trecută, procesul s-a amânat şi am fost chemat din nou. E posibil ca şi astăzi să se amâne. Am fost citat ca martor. Am venit să văd ce vor de la mine.  Am fost citat de cinci ori până acum”, a declarat Iacob Hanţiu, în această dimineaţă. El a refuzat să spună ce a declarat în timpul anchetei. „Nu sunt
de partea nimănui, sunt de partea adevărului”, a ţinut să precizeze Hanţiu.

Profesori citaţi

În proces au fost citaţi, până acum, zeci de martori, printre care actualul rector al universităţii, Cornel Antal, profesorii universitari Ioan Felea, Teodor Leuca, Vasile Marcu sau Nicolae Josan. De altfel, cam toţi cei audiaţi au refuzat să ofere detalii despre declaraţiile făcute.

Teodor Maghiar a declarat, pentru „Adevărul de Seară”, că este nevinovat. „Până acum procesul s-a tot amânat. Eu am fost de fiecare dată. Au fost asculaţi martorii”, a spus fostul rector. „Marea mea greşeală este că am făcut o universitate mare, cu 18 facultăţi”, a precizat Maghiar.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie, între ianuarie 2000 - ianuarie 2004, fostul rector ar fi trimis la Ministerul Educaţiei şi Cercetării situaţii statistice false, legat de numărul de studenţi, pentru a atrage mai mulţi bani către universitate. „Învinuitul i-a indus în eroare pe funcţionarii MEC care au aprobat obţinerea, de către Universitatea Oradea, a unor alocaţii bugetare mai mari decât cele cuvenite”, se arată în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Prejudiciul adus de Maghiar ar fi de aproape 25 de milioane de euro.

Ce spun martorii citaţi în proces

Profesorii Universităţii din Oradea ţin partea rectorului. „Au fost audiaţi 30 de oameni. Am fost întrebaţi ce atribuţii aveam, cine răspundea de problema raportărilor”, a spus rectorul Cornel Antal. „Am fost chemaţi să ne susţinem declaraţiile din timpul anchetei. Eu am zis că ar fi absurd ca cineva să creadă că, dacă ministerul îţi dă în iunie o cifră de plan, în octombrie să creadă că tu ai mai mulţi studenţi”, a spus profesorul universitar Vasile Marcu. Din declaraţii, Marcu a lăsat să se înţeleagă că el crede că fostul rector nu se face vinovat.  „Nu e treaba mea, e treaba justiţiei, dar eu aşa văd lucrurile”, a declarat profesorul.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite