PORTRET / Orădeanca Maria Tătar promovează de o viaţă turismul din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrează în turism de 35 de ani şi este din acest an preşedinta Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural România. Orădeanca a ajuns să lucreze în turism printr-un concurs de împrejurări.

 Ea a terminat Liceul Economic şi pe vremea aceea a fost repartizată la Oficiul Judeţean de Turism Bihor (OJT). Aşa a ajuns recepţioner la un hotel, muncă pe care a făcut-o până după Revoluţie. „Munca de recepţioner este pe cât de frumoasă, pe atât de grea. Meseria asta trebuie făcută din suflet, trebuie să i te dedici sută la sută, altfel nu se poate”, spune Maria Tătar.

După ani de muncă, orădeanca a fost nevoită să renunţe la meseria ei de suflet din cauza privatizării hotelurilor, dar nu a renunţat la ideea că se va întoarce în domeniu. „Am vrut să rămân în turism, iar dacă în Oradea nu mai puteam face acest lucru, am ajuns până acolo încât m-am mutat la Bucureşti. Acolo am muncit şase ani ca recepţioner la un hotel, timp în care am promovat şi am ajuns şef de recepţie, apoi administratorul unui hotel din Poiana Braşov”, povesteşte orădeanca.

Lansare în afaceri

După perioada petrecută în capitală, Maria s-a întors la Oradea, unde a muncit din nou ca recepţioner, însă din nou a fost nevoită să renunţe. „Am fost nevoită să renunţ la munca de recepţioner şi aşa în 2000 am ajuns să-mi deschid propria mea agenţie de turism. La început aveam un telefon şi un birou, aşa mi-am pornit afacerea”, spune Maria Tătaru.

Când şi-a deschis agenţia, turismul rural era la începuti, aşadar tot ea a pus bazele filialei Bihor a Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC). Asociaţia funcţiona în ţară din 1994. Prin această asociaţie Maria Tătar a promovat turismul rural în ţară şi în străinătate. „Prin ANTREC încercăm să promovăm la noi şi în străinătate unităţile cu cazare rurale şi cu preponderenţă pensiunile turistice”, spune orădeanca.
Odată început acest business, Maria Tătar şi-a dedicat cea mai mare parte a timpului acestei pasiuni care a devenit o adevărată afacere. „Tot ceea ce fac, fac în primul rând din plăcere şi apoi pentru venituri financiare. Îmi place foarte mult acest domeniu şi îmi place să promovez turismul rural, de
aceea m-am implicat foarte mult în activitatea ANTREC”, spune orădeanca.

Din acest an Maria Tătaru este noua preşedintă a ANTREC România şi, deşi are această funcţie de abia o lună de zile, şi-a intrat foarte serios în rol. „Sunt preşedinta asociaţiei de o lună şi de atunci am fost mai mult la Bucureşti decât acasă”, spune orădeanca.

Întrebări şi răspunsuri
Vă vedeţi făcând altceva?
Nu, nici vorbă. Turismul este viaţa mea şi nu am de gând să renunţ la el. Nicio altă meserie nu mi s-ar potrivi la fel de bine.

V-a ajutat această meserie să călătoriţi?
Da, absolut. Am vizitat foarte multe locuri şi sunt foarte încântată de acest lucru. Îmi place să călătoresc, aşadar toate s-au potrivit de minune.

Ce-i place
Maria spune că preferă mâncărurile tradiţionale şi dacă sunt şi bio le savurează cu cea mai mare plăcere. Îi place să încerce bucătăriile tradiţionale ale ţărilor pe care le vizitează. Apreciază sinceritatea.

Ce nu-i place
Maria Tătar spune că nu-i place să lucreze cu oameni neserioşi. Nu-i plac oamenii care nu ştiu să-şi aprecieze locul de muncă. Nu-i plac acei oameni care merg la muncă doar pentru salariu.

Profil
Născută. 3 martie 1956, Oradea
Familie. Văduvă, are doi copii
Studii. Facultatea de Protecţia Mediului din Oradea

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite