Adolescenții din Oradea participă la traininguri pentru a afla cum se fac banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de liceeni vor înţelege sensul banilor alături de economişti din Oradea şi din Filipine. Elevii învaţă pe parcursul a patru săptămâni cum să-şi drămuiască banii, cum să facă un plan de afaceri şi ce presupune un împrumut.

Secretele unei afaceri reuşite sunt dezvăluite liceenilor pe parcursul a patru săptămâni. Proiectul realizat de AIESEC a atras peste 250 de adolescenţi. „M-am înscris la curs pentru că nu mă descurc cu economisitul banilor. În plus mă interesează pentru că mi-aş dori să îmi deschid un business în domeniul ingineriei muzicale sau să-mi fac o carieră în bancă”, a spus Andrei Berinde, elev în clasa a XI-a.  „Mi se pare un proiect interesant. Şi eu îmi doresc o carieră de broker. În plus cred că dacă lucrezi cu banii, ai parte de bani”, a spus şi Sergiu Trip. „Visul meu este să fac cursuri de bucătar şi să-mi deschid un  restaurant. Cred că participând la astfel de traininguri învăţ abecedarul unui antreprenor”, a declarat şi Alexandru Toderaş.


Cum deschizi o cafenea


Trainigul se bazează pe studii de caz. „Primul caz este ce faci când primeşti 400 de lei pentru un MP3 player. Îţi iei un aparat performant, îţi iei un aparat slab şi economiseşti bani, sau pui banii în bancă şi aştepţi să strângi mai mulţi”, a explicat trainerul George Pintea. „Este important ca elevii să interacţioneze între ei. Nu există răspuns greşit”, a mai spus Pintea.


O altă provocare este planul de afaceri pentru deschiderea unei cafenele. „Elevii sunt împărţiţi în grupuri, fiecare din ei cu altă funcţie în deschiderea afacerii”, a mai spus Pintea.
Alături de George, la finele săptămânii vin Ana Villanoza şi Vince Murga din Filippine. „Ajutându-i pe elevi să înţeleagă mecanismele financiare ne ajutăm şi pe noi, dezvoltându-ne ca traineri”, a declarat Ana Villanoza.

M-a interesat Money Sense pentru că cine lucrează cu banii are parte de bani.
Sergiu Trip, elev

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite