LECȚIE DE SUPRAVIEȚUIRE Elevii curajoşi au dat probe de foc pe apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii au învăţat să meargă cu caiacul
Copiii au învăţat să meargă cu caiacul

Peste 20 de copii au petrecut o noapte la munte şi au învăţat cum să mânuiască un caiac pe lacul Sămăraga. Experienţa face parte dintr-un proiect de patru luni în care elevii învaţă să-şi depăşească limitele şi să supravieţuiască în natură.

Elevii Şcolii Sânmartin au fost provocaţi într-un proiect inedit. Cei mici învaţă pe parcursul a câtorva luni să descurce în natură şi iau lecţii de sporturi nautice şi montane. Astfel, ei învaţă care le sunt limitele şi cum le pot depăşi.


„În acest proiect sunt înscrişi 40 de copii. Am fost cu ei în Cordău, pe lacul Sămăraga. Aici, sub îndrumarea Salvamontului, au fost grupaţi în echipe de opt persoane şi au învăţat cum trebuie să urce într-un caiac, cum se apucă vâsla şi cum se manipulează”, a povestit profesorul Bucur Potre. „Copiii au reuşit să facă plutiri line şi schimbări de direcţii controlate”, a mai spus Bucur.


Orientări în noapte


Pentru a ajunge însă la destinaţie, copiii au dat dovadă de rezistenţă şi au parcurs cu bicicleta 20 de kilometri dus-întors, pe poteci abrupte. „Ceea ce facem noi este un efort, dar mă  bucur că sunt în acest proiect. Astfel încurajăm mişcarea în aer liber. Eu cu bicicleta merg şi acasă”, a spus Paul Oros, elev în clasa a VII-a.  Elevii spun că aceasta a fost cea de-a doua experienţă inedită a proiectului, prima fiind lecţia de căţărare.


„La Betfia, acum câtva săptămâni, am luat lecţii de căţărat şi coborâre în rapel. La început mi-a fost frică, dar a fost interesant”, a spus şi Bogdan Bara.
Acum, elevii sunt pregătiţi pentru ce a de-a treia etapă. Ei vor învăţa să campeze şi să se orienteze noaptea. „Eu am încercat până acum să mă orientez cu busolă şi hartă. Acum vom învăţa să ne orientăm şi după soare, sau după constelaţii în timpul nopţii”, a dezvăluit Paul Oros.

Ceea ce facem este un efort, dar mă  bucur că sunt în acest proiect.
Paul Oros, elev

Să ne depăşim limitele

Proiectul „Să ne depăşim limitele, în valoare de aproape 15.000 de lei, este corodonat de profesorul Bucur Potre şi se referă la formarea deprinderilor practice pentru copii. Patruzeci de elevi ai şcolii cu clasele I-VIII Sânmartin beneficiază de proiectul care este finanţat de Fundaţia Soros prin programul Fondul de Urgenţă.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite