Fanfara cântă, iar istoria este uitată, orădenii neştiind că astăzi îşi sărbătoresc eliberarea
0Oraşul de pe Criş a sărbătorit astăzi împlinirea a 92 de ani de la eliberarea Oradei de sub dominaţia austro-ungară, unul dintre cele mai importante repere în istoria locală. Cu toate acestea, tinerii par să uite ce a însemnat această zi pentru istoria urbei.
Evenimentul a fost marcat cu fanfară, depuneri de coroane şi ceremonii militare. Deşi s-au bucurat să asculte recitalul de fanfară susţinut de elevii de la Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu”, orădenii care s-au adunat în faţa Bisericii cu Lună nu aveau habar cu ce ocazie s-au organizat manifestările. „Nu ştiu ce sărbătorim astăzi”, a recunoscut, uşor ruşinată, orădeanca Andrada Badiu, de 21 de ani, studentă la ştiinţe economice. La fel ca ea, alţi patru tineri orădeni intervievaţi în timpul ceremonialului, nu ştiau ce s-a întâmplat la 20 aprilie 1919. „Ştiu că e vorba despre eliberarea Oradei, dar nu îmi amintesc exact de sub cine”, a spus Marius Lincar, un agent de vânzări în vârstă de 28 de ani.
Speranţa trăieşte însă în generaţia următoare. Viviana Moşincat are numai doi ani şi jumătate, dar ştie deja, de la bunicul său, Constantin Moşincat, cine a fost generalul Traian Moşoiu şi care a fost rolul său în Primul Război Mondial.