Centru turistic tradițional, la Damiș, cu șuri și pivnițe amenajate ca locuri de cazare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de ecologişti a reuşit să amenajeze, în depresiunea Damiş, un centru turistic cu adevărat tradiţional. Centrul dispune de peste 200 de locuri de cazare, amenajate în şura cu pod, în căsuţa-pivniţă şi în livada de meri, ideală pentru camping.

Povestea centrului de la Damiş începe în toamna lui 2006, când Fundaţia Ecotop a investit în amenajarea unor spaţii de cazare. Ecologiştii au achiziţionat o gospodărie bătrânească în inima satului şi s-au pus pe lucru.

„Aveam la dispoziţie o şură cu pod, o pivniţă, casa cu două camere şi hol şi o livadă de 10 ari”, explică Eleonora Mircescu, vicepreşedinte Ecotop. Vreme de patru ani, ecologiştii şi-au petrecut tot timpul liber muncind la amenajarea spaţiului. Aşa a luat naştere „Casa Craiului”.

Eco-programe

„Primele amenajări le-am făcut în casă. A urmat şura, care a fost dotată cu bucătărie, sală de mese şi locuri de cazare la etaj şi Căsuţa de la pivniţă”, spune Mircescu. Ecologiştii au avut grijă să păstreze izul pitoresc. Au reciclat materialele şi au decorat locuri cu obiecte tradiţionale, de la covoare de lână, la vase sau unelte folosite de săteni din străbuni. În vara lui 2009, centrul putea deja să-şi primească primii oaspeţi. Indiferent dacă apelau sau nu la camping, turiştii puteau utiliza baia interioară, spălătorul şi toaleta cu compost de afară.

„Pentru promovare, în 2009 am dat spaţiile în folosinţă gratuit, prin programe. Au venit grupuri de copii, adulţi, sau turişti străini”, spune preşedintele Ecotop, Andrei Acs. „Copiii au descoperit flora şi fauna. Adulţii au învăţat lecţia supravieţuirii. „Pe parcursul traseelor le-am arătat care sunt plantele comestibile pentru cazurile în care se rătăcesc în natură. Au gustat din ele şi au fost entuziasmaţi”, povesteşte Acs.

Cu lipici la străini

În mai puţin de un an, ecologiştii şi-au dat seama că cei  mai interesaţi de un astfel de turism sunt străinii. „Am fost vizitaţi de englezi şi germani, care au fost vrăjiţi de aceste locuri”, spune Mircescu. „Ungurii sunt de asemenea dornici de astfel de experienţe. Pe lângă cazare, oferim şi ghizi vorbitori de limba maghiară şi engleză”, a spus Acs.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite