INVENTATORII Studenţii orădeni care au învins colosul Mercedes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de studenţi orădeni, de la specializările Autovehicule Rutiere şi Mecatronică şi Electro au învins anul trecut constructorul de automobile Mercedes, la un concurs de electromobile de la Miskolc, cu un prototip al maşinii viitorului, construit de ei.

„Prototipul este acţionat cu curent continuu. Ideea concursului a fost să se găsească soluţii ca să putem circula cu şase maşini de găurit de 18 volţi, 1,5 amperi oră, să se poate deplasa o persoană în condiţii de concurs”, a explicat Traian Buidoş, profesor la Universitatea Oradea. Echipa universităţii a lucrat trei luni la construcţia prototipului. Electromobil construit la Oradea a surclasat echipa din Germania, sponsorizată de Mercedes, şi pe cea din Cehia, susţinută de Skoda.

Prototipul orădean de pneumobil este pus în funcţiune de o butelie de aer de 14 litri la 200 de atmosfere a cărei presiune este redusă la 10 bari. Acestea acţionează asupra unor cilindri pneumatici. În funcţie de soluţia motorului, rotativ Boxer sau liniar, s-au realizat şi softurile necesare. 

Un pneumobil costă 2.000 de euro

În opinia profesorului Dinu Fodor, de la Facultatea de Inginerie Menegerială şi Tehnologică, specializarea Autovehicule Rutiere şi Mecatronică, un astfel de prototip va putea fi văzut cât de curând şi pe străzile de la noi. „Motorul clasic sau cel hibrid recunoscut la ora actuală vor ceda şi vor fi înlocuite cu noile tipuri pe hidrogen, pile de combustie şi electro-pneumatic. În India se comercializează deja pneumobilul, iar preţul de achiziţie este între 2.000-2.500 dolari”, a spus Dinu Fodor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite