Big Brother 24 de ore din 24, pentru romii din blocurile NATO, din Velența (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocurile NATO vor fi supravegheate 24 de ore din 24
Blocurile NATO vor fi supravegheate 24 de ore din 24

Opt camere de supraveghere vor fi instalate pe imobilele în care locuiesc ţiganii. Autorităţile spun că locuitorii din zonă depun săptămânal plângeri la poliţie sau primărie, iar numărul infracţiunilor este în creştere.

În ultima perioadă, accesul pe strada Voltaire din Oradea a devenit sinonim cu un act de curaj. Persoanele care se încumetă să treacă prin zonă riscă să fie buzunărite sau tâlhărite. Locuitorii sunt pur şi simplu îngroziţi.



„Nu există săptămână în care aici să nu se petreacă vreo infracţiune. Am un magazin alimentar. În urmă cu două săptămâni, ţiganii care locuiesc în zonă au furat mezelurile din maşina care făcea aprovizionarea. Dacă nu pradă maşinile care fac alimentarea cu marfă, atunci fură din magazin”, a spus Estok Magdolna, administratorul magazinului alimentar situat la intersecţia străzilor Margaretei şi Voltaire. La nici cincizeci de metri distanţă se află imobilele în care locuiesc romii.



Sute de etnici populează blocurile NATO, cum sunt cunoscute în zonă. Mulţi dintre ei sunt certaţi cu legea, iar pentru a pune capăt fărădelegilor, autorităţile au decis să monitorizeze clădirile cu un sistem video. „Opt camere de supraveghere vor fi instalate pe imobilele care aparţin municipalităţii. Sistemul va fi instalat la jumătatea lunii aprilie, iar imaginile vor fi stocate timp de trei luni. Municipalitatea a luat această decizie din cauza numărului crescut de infracţiuni care au loc în zonă”, a spus Petri Csilla, purtător de cuvânt al Primăriei Oradea.



Romi nevinovaţi

„Noi nu ne ocupăm de furturi. Din partea noastră să instaleze câte camere vor, dar înainte de toate ar trebui să aranjeze cumva blocurile acestea căci trăim în nişte condiţii greu de imaginat. Să instaleze mai bine ceasuri pentru curent”, a spus Horvath Kalman. Alţii recunosc cu jumătate de gură că uneori, fărădelegile sunt la ele acasă.



„Poate că mai sunt câţiva tineri care fură. Şi în alte zone se fură şi acolo nu se instalează camere. Să ne supravegheze, dar în condiţiile astea nu se poate trăi”, a spus Gyuri, un tânăr din zonă.

Blocuril NATO
Blocurile NATO
Blocurile NATO
Blocurile NATO

Centru operaţional la Azilul de Noapte
Întregul sistem de supraveghere va scoate din bugetul municipalităţii 60.000 lei. „Este nevoie de acest sistem pentru că este o zonă rău famată”, a spus Ferencz Istvan, administratorul Azilului.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite