Apartamentele vechi pierd teren în criză, apartamentele noi au succes prin Prima Casa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expertul imobiliar Constantin Dudău spune că orădenii preferă să cumpere apartamente cu cash
Expertul imobiliar Constantin Dudău spune că orădenii preferă să cumpere apartamente cu cash

Orădenii care iau credite imobiliare aleg să cumpere locuinţe noi din zonele rezidenţiale ale oraşului. Apartamentele din blocurile ceauşiste sunt cumpărate la preţuri mici, cu bani lichizi, de cei care-şi permit să speculeze criza.

Piaţa imobiliară din Oradea este traversată de un nou trend. Contrar aparenţelor, orădenii care se mută în cartiere rezidenţiale sunt cei care nu-şi permit o casă fără ajutorul băncii. În acelaşi timp, apartamentele vechi sunt cumpărate de persoanele care-şi permit să achite cash şi care, implicit, negociază drastic preţul.

„Diferenţa de preţ dintre apartamentele noi şi cele vechi este mică. Prefer să iau credit pentru a mă muta într-un imobil nou, unde ştiu că aleg  singură calitatea şi modelul finisajelor”, a spus orădeanca Lavinia Botar, clientă a unei agenţii din Oradea. Aşa cum confirmă expertul imobiliar Constantin Dudău, spre apartamentele vechi se orientează cei cu bani lichizi. „Este adevărat că au existat cereri de apartamente vechi de la oameni care luau credite prin Prima Casă, dar majoritatea vânzărilor de anul acesta au fost făcute cu bani lichizi”, spune Dudău.

Lux în rate

Avantajul celor care au cash este că-şi negociază tariful. „La plata cu banul jos se negociază preţul în favoarea clientului, iar reducerea este substanţială”, a subliniat expertul. Tinerii care nu au bani puşi deoparte au ajuns astfel clienţi ai dezvoltatorilor imobiliari. „Vânzările noastre au fost impulsionate de programul Prima Casă”, a explicat directorul unui cartier rezidenţial, Elisabeta Kemenes. „Am avut clienţi familii tinere care au ales apartamente de dimensiuni mai mici, pentru că sunt mai ieftine, pe care le plătesc în rate”, a mai spus Kemenes. Astfel, dezvoltatorii au reuşit să vândă, în ciuda recesiunii, mai mult de jumătate din construcţiile noi.

Soluţii proprii de finanţare

Pentru orădenii care din diverse motive nu pot accesa un credit bancar, dezvoltatorii pun la dispoziţie soluţii de finanţare. Ei vând apartamentul în rate, pe o perioadă de cinci ani, avansul cerut fiind între 30 şi 50 la sută. După semnarea antecontractului, clientul îşi poate alege finisajele (tipul de gresie, faianţa, uşi, podele) pe care şi le doreşte în casă.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite