Filoamericanul Radu Ţîrle a luat astăzi micul dejun cu Barack Obama, la Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor a făcut lobby printre americani. Radu Ţîrle a participat astăzi pentru a cincea oară la micul dejun cu rugăciune, alături de mii de invitaţi din toată lumea.

Radu Ţîrle a fost invitat din nou la Washington, la „The National Prayer Breakfast”, unde anual, în prima zi de joi a lunii februarie, se reunesc oficialităţi din toate colţurile lumii, pentru a lua micul dejun cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, sub semnul credinţei. Programul cuprinde de obicei două discursuri, dintre care unul este al preşedintelui SUA.


Printre cei care au luat cuvântul anii trecuţi s-au numărat Bono de la formaţia U2 şi Tony Blair. Cu o tradiţie de 58 de ani, evenimentul reuneşte personalităţi din aproximativ 170 de state, de la preşedinţi la oficialităţi din diverse domenii de activitate. Socializarea este cuvântul cheie la această întâlnire la care, prezentându-se pe sine, participanţii lucrează practic la imaginea propriei ţări.


Pe banii americanilor


„Niciodată nu stai la masă cu conaţionali. De obicei, jumătate din comeseni sunt americani, cealaltă jumătate fiind reprezentată de invitaţi din alte state”, a povestit Radu Ţîrle. „Se intră în sală la ora 7, la ora 8 fiind aşteptat preşedintele. Fiecare persoană are timp să converseze cu cei de la masă. Se face schimb de cărţi de vizită şi se stabilesc contacte. Am fost de fiecare dată surprins să constat că România  este cunoscută în SUA şi în lume”, a recunoscut Radu Ţîrle.


Dintre lucrurile pe care americanii le ştiu despre noi, preşedintele bihoreanul aminteşte de Dracula, Nadia Comăneci şi problema orfanilor. La „Micul dejun cu Rugăciune” se iniţiază construirea unei relaţii. „Am legat prietenii cu cei cu care am stat la masă în anii trecuţi. Este ca şi cum ai intra într-o reţea. Până în prezent au mers la schimburi de experienţă în SUA peste 300 de şefi de instituţii, cu finanţare americană”, a spus Ţîrle.

Schimburi de experienţă


Mircea Jacan, purtător de cuvânt la Consiliul Judeţean Bihor, a spus că lobby-ul făcut cu ocazia celorlalte ediţii a avut ca rezultat înfrăţirea a localităţilor Pietroasa şi Brevard, din Carolina de Nord. Un grup de investitori americani a cumpărat pe Valea Aleului proprietăţi de şase milioane de dolari. „După ce Radu Ţîrle l-a cunoscut pe fostul procuror general al SUA, poliţiştii au mers la schimb de experienţă la FBI”, a spus Jacan. Ţîrle a participat la micul dejun cu rugăciune alături de Gheorghe Falcă (primarul Aradului) şi Liviu Dragnea (preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene).

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite