EXCLUSIV / O franțuzoiacă de 20 de ani fură meserie de la fermierii eco din Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lorrie Senly, o franţuzoiacă „eco” va duce tradiţiile agriculturii româneşti la o fermă din Alpi. Tânăra a învăţat să are pământul, să facă dulceaţă de trandafiri, să frământe pâinea şi să mulgă vacile, în stil bihorean.

O franțuzoaică de 20 de ani a învățat secretele agriculturii tradiționale bihorene, dându-ne în același timp o lecție de gândire economică responsabilă față de mediu.

Vezi aici imagini cu Lorrie Senly la câmp

Lorrie Senly, din Vercors, Franța, va deschide o fermă în zona Alpilor, unde va aplica tot ce va fi deprins în cele șase luni pe care are de gând să le petreacă în România „furând" tainele agriculturii tradiționale și bio. „Relieful din Transilvania este similar celui din Vercors, dar aici au fost păstrate tradițiile", a spus Lorrie Senly, care a locuit aproape o săptămână în Bihor. Aceleași tradiții care o încântă pe franțuzoaică sunt considerate dezavantaje de către bihoreni. „Eu mi-aș dori să nu fie atâtea ferme tradiționale în Bihor. Din cauza modului învechit de a lucra nu putem concura cu celelalte state membre", a opinat Nicolae Hodișan, directorul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Bihor. Potrivit acestuia, majoritatea produselor ecologice, provenite de la cei 41 de producători bio din județ, rămân în Bihor. „Pentru export avem nevoie de cantități, pe care noi nu le putem furniza", a spus Hodișan.


image

Lorrie Senly, în vârstă de 20 de ani, bate România în lung şi în lat, pentru a învăţa secretele agriculturii tradiţionale româneşti. Deşi a pus piciorul pe pământ românesc abia la sfârşitul lunii februarie, ea vorbeşte deja fluent limba română.

A învăţat să are pământul cu boii, să mulgă vacile, să facă lapte, iaurt, caşcaval şi smântână, toate în manieră ecologică şi tradiţională. „Am mers în fiecare zi cu vacile la păscut, iar seara am ajutat la muls”, a povestit, entuziasmată, Lorrie.  Ea vrea să-şi deschidă în Franţa o fermă în care să aplice tot ce a deprins aici, recunoscând că acolo agricultura tradiţională a fost uitată de multă vreme, motiv pentru care a trebuit să vină în România.

La ferma din Parcul Natural Regional Vercors, din Alpi, Lorrie îi va ajuta pe francezii cu probleme să se reintregreze în societate, prin agricultură tradiţională şi bio.



Lecţii de brazdă

Lorrie a stat patru zile, în cătunul Runcuri, comuna Roşia, la invitaţia lui Viorel Lascu, care are acolo o gospodărie ecoturistică. Oamenii locului, cei care i-au dezvăluit tainele agriculturii tradiţionale, i-au apreciat interesul, unii dorindu-şi ca ea să rămână mai mult timp în zonă. Vasile Foncea, unul dintre săteni, i-a arătat franţuzoaicei cum se brăzdează pământul. „I-ar trebui mai multă vreme ca să înveţe tot. Agricultura e foarte grea în zona noastră, trebuie să ştii să manevrezi grapa, să o porţi după cum e brazda”, a spus Foncea.
Din Runcuri, Lorrie Senly a plecat spre  Mediaş, comuna Moşna, unde va locui la o altă fermă, pentru a învăţa cum se face caşcavalul bio.



"Ar fi foarte interesant dacă și tinerii din România, mai ales cei de la țară, s-ar gândi la astfel de proiecte prin care să-și descopere tradițiile și, implicit, pe ei înșiși"

image
image

Viorel Lascu - custodele parcului natural "Pădurea Craiului"

Citește mai multe despre acest subiect mâine dimineață în Adevărul

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite