Şcoală orădeană de supravieţuitori: cum să ne apărăm de agresori cu mușcătură și mârâit?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile pot învăţa cum să se apere de atacuri
Femeile pot învăţa cum să se apere de atacuri

Orădenii pot învăţa tehnicile de autoapărare ale armatei israeliene, de la un instructor atestat. Pentru elevii lui Fesus Robert, fiecare antrenament este o nouă lecţie ce îi poate salva dintr-o situaţie în care viaţa le este ameninţată.

Sute de orădeni au învățat, în ultimii patru ani, cum să se apere de agresiuni, printr-un sistem de autoapărare pus la punct de Armata israeliană. Antrenamentele te învățată cum să faci față atacurilor unor agresori care nu respectă reguli. Tehnicile krav maga te ajută să scapi cu viață dintr-un atac cu arme albe.

Mușcătura și mârâitu, tehnici instinctuale de apărare

Pentru că nu e nevoie de o pregătire fizică foarte bună pentru a putea practica acest tip de autoapărare, antranamentele sunt accesibile oricui. "Femeile pot să învețe să se apere eficient împotriva stangulării, un atac tipic masculin, având astfel șansa de a scăpa de o agresiune foarte violentă. Sau pot evita o agresiune sexuală", explică antrenorul de krav maga, Fesus Robert, singurul instructor român recunoscut de Federația Internațională de Krav Maga. Cursanții lui Robert învață tehnici mai deosebite, mai ales pentru cei care sunt obișnuiți cu sporturile de ring. "În lupta corp la corp, mai ales la sol, o tehnică bizară este mușcătura însoțită de un mârâit, pentru că așa arăți atacatorului că ești dezlănțuit și dispus să faci orice ca să supraviețuiești", explică instructorul. Pentru cei interesați, prețul abonamentului lunar este de 50 de lei, iar antrenamentele se țin de două ori pe săptămână. Începătorii au nevoie doar de apărătoare de dinți, de cochilie, iar echipamentul de antrenament este format din pantaloni și tricou negru și pantofi comozi.

Singurul instructor recunoscut de IKMF

Krav Maga este un sistem practic de autoapărare şi tactică, folosit de militarii din armata israeliană. Orădenii pot deprinde acest tip de arte marţiale în cadrul unor antrenamente de  la Centrul Comunitar Evreiesc de pe strada Mihai Eminescu, de la instructorul Fesus Robert , cel care, la acest moment, este singurul instructor recunoscut de IKMF (Federaţia Internaţională de Krav Maga).

Sebastian David, de 26 de ani, este unul dintre primii elevi ai lui Robert. „Practic Krav Maga de mai bine de trei ani şi sunt din prima generaţie de elevi. Sincer şi cu părere de rău spun că am fost nevoit să folosesc o dată ce am învăţat şi am observat că îţi transformă total percepţiile şi reflexele în situaţii limită. E sportul care m-a definit pentru că te modelează nu numai fizic, ci îţi defineşte şi caracterul”, spune Sebastian. „Antrenamentele Krav Maga te pregătesc pentru situaţiile din viaţa de zi cu zi, unde agresorul nu respectă reguli şi astfel cursantul poate evita strangularea sau un atac cu o armă albă, cum ar fi un cuţit, sau şi mai simplu, atacul cu o bâtă. Ba mai mult, cursanţii sunt învăţaţi să anticipeze şi să prevină eventualele atacuri chiar prin atitudine şi comunicare”, povesteşte instructorul Fesus Robert.

Femeile, învățate să se apere

El susţine că antrenamentele Krav Maga sunt foarte utile femeilor. „Femeile pot învăţa să se apere eficient împotriva strangulării, de exemplu, care este un atac tipic masculin, având astfel şansa de a scăpa de o agresiune foarte violentă. Ele pot învăţa şi cum să evite o agresiune sexuală”, completează luptătorul.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite