Cel mai longeviv primar din Vest este bihoreanul Ioan Balint din Uileacul de Beiuș

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Balint, primarul din Uileacu de Beiuş, este la conducerea comunei de peste un sfert de veac. Edilul a trecut prin cinci campanii electorale, iar la sfârşitul uneia a fost ales primar din primul tur.

Ioan Balint, din Uileacu de Beiuş, judeţul Bihor, şi-a petrecut mai bine de o treime din viaţă pe fotoliul de primar, schimbând patru preşedinţi de stat. Avea 35 de ani când a ajuns primar, după ce o perioadă a lucrat ca maistru electrician. De atunci a fost mereu la cârma comunităţii locale, conducând destinele a peste 2.300 de bihoreni, dintre care optzeci la sută sunt de naţionalitate română. 

Despre tranziţia de la comunism la democraţie, cel mai „longeviv” primar din cinci judeţe (Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Bihor)  spune că aceasta are atât părţi bune, cât şi rele. „Înainte de 1989 primarii erau selectaţi riguros, după ce făceau o şcoală unde învăţau cum să vorbească, psihologia conducerii, o conduită. Acum, poţi fi borfaş sau interlop, dacă ai voturi, ajungi primar”, constată Balint.

Un bun ascultător

„În prezent totul se lasă pe seama electoratului, care nu are cultură politică”, spune primarul care, până în 2000, a candidat mereu ca independent. „Experienţa dobândită în comunism m-a ajutat să fiu primar şi acum”, crede edilul. Balint consideră că principalul motiv pentru care localnicii l-au votat de atâtea ori este acela că este mereu la dispoziţia lor şi că ştie să-i asculte. „Nu sunt un simplu funcţionar, cu orar fix. Ştiu la ce oră plec la muncă, dar nu ştiu niciodată când mă întorc”, povesteşte primarul. Un alt motiv ar fi acela că nu a depins vreodată de scaunul de primar, având o soţie care administrează o afacere profitabilă.

„Înainte de 1989 câştigam mai bine ca primar. Aveam salariul de 3.200 de lei pe lună. Acum venitul net este de 1.800 de lei, fără spor de vechime sau indemnizaţie de conducere”, spune Ioan Balint.

Sărăcia ţine departe banii UE

Primarul are câteva realizări de care este mândru, printre care construirea unui drum de şase kilometri şi asigurarea alimentării cu apă la centrul de comună. „Cea mai mare durere a mea este că 2.000 de oameni nu au încă apă curentă”, recunoaşte Balint. Comuna are în componenţă patru sate (Uileacu de Beiuş, Forău, Prisaca şi Vălanii de Beiuş), însumând 2.336 de locuitori.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite