Tradiţii de iarnă vândute la preţ redus, de Crăciun și de Revelion, în județul Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hotelurile şi pensiunile din Bihor pariază pe tradiţiile şi folclorul local pentru atragerea clienţilor
Hotelurile şi pensiunile din Bihor pariază pe tradiţiile şi folclorul local pentru atragerea clienţilor

Proprietarii de pensiuni pariază pe obiceiuri şi pe pachete promoţionale. Organizatorii de petreceri pentru Anul Nou spun că vor angaja colindători, dar şi specialişti în dansuri populare pentru a-şi atrage clienţii.

Anul acesta hotelurile din oraş şi penisunile din judeţ au ieşit în întâmpinarea clienţilor cu reduceri de preţ avantajoase. Administratorii spun că aceasta este singura soluţie, pentru că oamenii nu mai au bani nici măcar pentru un meniu festiv în noaptea de revelion. „Am scăzut preţurile comparativ cu anul trecut. În 2009 meniul de revelion a fost de 250 de lei de persoană. Acum este 185 de lei", spune Dorina Nan, directorul general al hotelului Transit. „Pentru a scădea preţul a trebuit să scădem şi materia primă. Spre exemplu anul trecut am servit somon, anul acesta servim păstrăv", explică managerul. Pentru a atrage turiştii restaurantul este animat de specialişti în dansuri populare care le amintesc orădenilor de tradiţii. În  ce priveşte pachetele turistice acestea nu depăşesc 600 de lei, cu trei nopţi de cazare incluse şi două cine festive. „Trebuie să ne orientăm după clienţi pentru a ne menţine", a mai spus Nan.

Cazare mai ieftină decât vara

„Ofertele noastre sunt mai ieftine de cât în vară", spune şi Viorica Stan, administrator al Vilei Fănică din Felix. „Dacă în vară dădeam o cameră între 80 de lei şi 120 de lei, acum cerem 60 de lei pe o cameră cu cabină cu hidromasaj", spune Viorica. „Pentru sărbători mizăm pe muzică populară pe lăutari, iar pe un sejur de patru zile cu masă inclusă cerem 750 de lei. În rest, nu se rentează să deschidem restaurantul. Turiştii nu au bani nici măcar de o apă minerală", spune administratorul. Orădenii care nu şi-au închiriat încă cabane la munte spun că ofertele de anul acesta sunt rezonabile. „În cuplu cheltuim ca 400 de lei în noaptea de Revelion dacă alegem un restaurant şi meniurile sunt destul de bogate în aceşti bani", consideră orădeanul Remus Bococi.

Pachet turistic cu obiceiuri incluse în preţ

În privinţa pensiunilor montane, administratori spun că târgul a venit un pic prea târziu pentru ei. „Toate locurile de revelion sunt ocupate", spune Alina Spătărelu, proprietarul pensiunii Valea Izvorului. La munte însă mai sunt locuri pentru cei care vor să petreacă Crăciunul la zăpadă. „Preferăm să închiriem cabana unui grup. Oferta este de 2000 de lei pentru 20 de persoane şi inlcude cazare din 24 decembrie până în 26 decembrie şi masă festivă de Crăciun", spune Spătărelu. „Turiştii vor fi primiţi cu obiceiuri tradiţionale. În Ajun vor veni colindători să le facă urări", a mai spus proprietara. În plus, orădenii sunt seriţi la masă cu preparate din porc de tineri îmbrăcaţi în port popular. Deşi în fiecare an se adaugă un plus meniului sau atmosferei, proprietarii îşi menţin tarifele neschimbate. „Nu am mai mărit preţul de doi ani. O cameră dublă o dăm cu 65 de lei", spune şi Rodica Dumiter, administratorul cabanei Andreea din Remeţi. În privinţa ofertei de Crăciun orădenii sunt sceptici. „Crăciunul se petrece în familie. Aş fi preferat să fie târgul mai devreme şi să avem oferte pentru un Revelion la cabană. Acum e deja târziu, toate sunt ocupate", spune orădeanca Laura Ghilea.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite