Pionierii „bio” scot jambonul la vânzare la primul târg de produse tradiționale (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorina Gavriluţ (dreapta) ţine în sare piciorul de porc, după care îl afumă la rece
Dorina Gavriluţ (dreapta) ţine în sare piciorul de porc, după care îl afumă la rece

Carnea afumată tradiţional şi pălinca de gutui s-au vândut astăzi „ca pâinea caldă” la târgul eco de la Oradea. La prima expoziţie a Produselor Tradiţionale şi Ecologice din Bihor, de la Arena Antonio Alexe, au expus 12 dintre cei 15 producători tradiţionali autorizaţi.

Dă CLICK aici pentru a vedea ce produse găsești la târg

Dorina Gavriluţ, o fostă profesoară de matematică, se împărţea la începutul anilor 1990 între şcoală, meditaţii şi pasiunea sa pentru a face cârnaţi. Şi-a dat seama repede că lumea se schimbă şi că trebuie să ţină pasul cu ea. „Învăţasem în familie o reţetă de cârnaţi, pe care o aplic şi acum, când, pe secţia de producţie de carne am cinci angajaţi”, a povestit Dorina Gavriluţ, care s-a prezentat la târg cu jambon, cârnaţi de casă, guşă fiartă şi afumată, slănină cu boia şi alte produse după care îţi lasă gura apă.

„Fac totul după reţete tradiţionale. Sunt printre primii producători agricoli licenţiaţi din Bihor”, a spus Gavriluţ, care a beneficiat de finanţare europeană de peste 120.000 de euro. A pus astfel bazele unei afaceri de familie, în care se implică fiecare, de la fiică la noră. „Aş putea să export, dar deocamdată sunt mulţumită de activitatea din Oradea. Am în schimb clienţi care îmi comandă câte şapte jamboane odată, pentru a le duce în străinătate”, a recunoscut Gavriluţ. Femeia este mulţumită de vânzările realizate la târg şi de numărul de vizitatori. Printre producătorii de băuturi alcoolice care şi-au expus marfa la târg s-a numărat şi Sandu de la Pericei (Alexandru Tătar).

Carnea, un succes în UE

„Am adus pălincă de gutui, 100% ecologică, produsă după o reţetă dintr-o carte tipărită în 1936”, a mărturisit Sandu de la Pericei, care vrea să-şi omologheze pălinca de gutui la Londra, pentru a intra în Cartea Recordurilor. Fiindcă gutuiul este un produs valoros, Sandu spune că preţul unui litru ajunge chiar şi la 500 de lei. Totuşi, pentru a-şi promova produsul în rândul bihorenilor, acesta l-a vândut la preţ promoţional, cu 60 de lei litrul.

Potenţialul pe care produsele tradiţionale din carne îl au pe piaţa europeană a fost confirmat de un grup de studenţi străini, care au vizitat expoziţia. „Am gustat din tot, băuturi, carne, miere. Cred că Bihorul şi România s-ar putea impune pe piaţa europeană cu produsele din carne, cârnaţii şi jambonul”, a spus Stawek Kulacz, un student polonez care a plecat de la târg cu punga plină: pălincă şi cârnaţi.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite