Secretele care se ascund între zidurile Cetăţii Oradea sunt scoase la lumină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arheologii au descoperit inscripţii vechi
Arheologii au descoperit inscripţii vechi

Responsabilii proiectului de revitalizare a Cetăţii au arătat astăzi stadiul lucrărilor şi tainele descoperite în numai şase luni de muncă. Săpăturile au scos la iveală o galerie de fugă, o fântână, mii de lei de pe vremea comunismului şi o scrisoare a unui deţinut german.

Dacă cele mai multe şantiere din Oradea sunt finalizate cu întârzieri, lucrările care vor transforma Cetatea Oradea într-o atracţie turistică decurg neaşteptat de repede. „Lucrările au început la 1 aprilie 2010 şi se vor termina în 2014. Reabilitarea avansează mai bine decât ne aşteptam”, a spus, în această dimineaţă, Dumitru Sim, coordonator comunicare în cadrul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primăria Oradea.

image

Dă click pe poză pentru galerie foto


Prima descoperire, din luna aprilie, a fost o scrisoare a unui prizonier de război, etnic german închis în Cetatea Oradea. Hârtia, învechită de vreme, a fost găsită în fosta brutărie a Cetăţii şi, potrivit lui Dumitru Noane, consilier în cadrul Compartimentului Tehnic Administrare Cetate, reprezintă prima dovadă că  la Cetatea Oradea a existat, între anii 1945 – 1947, un lagăr de tranzit pentru prizonierii din al doilea război mondial.

image

Dă click pe poză pentru galerie foto

Săpăturile muncitorilor care au lucrat la amenajarea Parcului Dendrologic au scos la iveală o galerie de fugă, o fântână veche şi mii de lei de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. Galeria de fugă face legătura cu depozitul de muniţie şi camera de tragere, aflându-se în Bastionul Roşu. „În urmă curăţării gunoaielor şi pământului din urechea de sud-est a Bastionului Roşu s-a ajuns până la zidul cetăţii. Acolo s-au descoperit două ferestre de tragere şi un acces ascuns în urechea bastionului”, a explicat Mihai Ungureanu, inginer în cadrul firmei Constructorul Sălard. Galeria este accesibilă pe o distanţă de douăzeci de metri.

image

Dă click pe poză pentru galerie foto

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite