TIPIC ROMÂNESC Donează sânge pentru a scăpa de o zi de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi orădeni apelează la această metodă pentru a avea o zi liberă sau pentru un weekend prelungit. În premieră naţională, la Oradea a fost inaugurat astăzi Centrul Regional de Transfuzie şi Siguranţă Sanguină.

Motivaţi în special de facilităţile pe care le primesc, tot mai mulţi orădeni ajung donatori de sânge, cu acte în regulă. Jacob Arpad, de 33 de ani, este unul dintre „clienţii” fideli ai Centrului de Transfuzii Sanguine din Oradea. În această dimineaţă a donat 200 de mililitri de sânge pentru a a fi scutit de o zi de muncă. „Am donat sânge pentru că vreau să fiu azi liber, fiind vineri, să pot pleca un weekend cu prietenii”, a mărturisit Jacob Arpad.


Cu toate că principalul motiv pentru care se recomandă donarea este salvarea bolnavilor, cei mai mulţi nu o fac din simţ civic. Orădeanul donator nu a vrut să dezvăluie domeniul în care lucrează, dar recunoaşte, totuşi, că face acest lucru periodic. „Donez sânge din trei în trei luni, pentru că nu este indicat mai des. Pe lângă binele pe care îl fac bolnavilor, am şi eu de câştigat o zi liberă în plus”, a mai adăugat Arpad.


Ajutor reciproc


Un alt salariat care s-a „abonat” la donarea de sânge este Iuliu Eross, de 46 de ani. Bărbatul este mecanic şi donează sânge de aproape şapte ani. La Centrul de Transfuzii se simte ca acasă, iar angajaţii s-au obişnuit deja cu el. „Donez din mai multe motive, dar în primul rând pentru că primesc o zi liberă de la muncă şi tichete de masă”, a spus mecanicul. Pe de altă parte, bărbatul, care are grupa sanguină A2 RH negativ, este conştient că sângele său poate ajuta pe cineva. „Pe lângă binele pe care îl fac bolnavilor, mă ajut şi pe mine. Eu am probleme cu tensiunea şi mi-a indicat medicul să donez sânge”, a mai adăugat bărbatul. 


Salvator de vieţi


Majoritatea donatorilor nu îi cunosc pe cei care urmează să primească sângele lor, dar mecanicul a avut această şansă. „În urmă cu şase luni am fost chemat de urgenţă, noaptea, să donez sânge. Un tânăr implicat într-un accident de maşină avea nevoie de sânge din grupa A2 RH negativ. Eu i-am salvat viaţa”, a mărturisit bărbatul, care spune că este dispus oricând să facă acest lucru. „Avem şi donatori care se plâng că şefii nu îi scutesc de la muncă”, a recunoscut însă Alexandra Gui, asistentă.

Donatori pentru tichete şi beneficii


De azi, orădenii vor dona sânge pentru pacienţii din mai multe judeţe. Primul Centru Regional de Transfuzii a fost deschis în oraşul de pe Crişul Repede. Sângele donat are ca destinaţie patologiile severe, fiind indispensabil în salvarea de vieţi umane. Directorul Olivia Burtă de la Centrul de Transfuzii Sanguine Oradea confirmă faptul că numărul donatorilor de sânge a crescut foarte mult din cauză că se dau tichete de masă, o zi liberă de la muncă şi ceai cald.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite