PORTRET: Călin Silaghi agentul de pază al anului 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Silaghi
Călin Silaghi

Orădeanul lucrează în fiecare zi cu oameni privaţi de libertate şi a fost desemnat agentul anului, la Penitenciarul din Oradea.

Călin lucrează ca agent de pază la Penitenciarul din Oradea din 1993 şi spune că-i place această meserie, chiar dacă pentru unii poate părea o ocupaţie periculoasă şi fără niciun fel de satisfacţii.

„Îmi place ceea ce fac, pentru că, după 17 ani, am reuşit să construiesc relaţii colegiale foarte bune şi am învăţat cum să comunic cel mai bine şi mai constructiv cu persoanele private de libertate”, spune agentul de pază.

Apreciat de colegi

Munca de 17 ani a lui Călin în cadrul Penitenciarului din Oradea nu a trecut neobservată. El a fost numit anul trecut „cel mai bun agent de pază al anului 2009”. „Acest titlu reprezintă pentru mine o recunoaştere a calităţii muncii depuse în ultimii 17 ani ca agent de pază al penitenciarului. Pe lângă asta, acest titlu îmi confirmă faptul că relaţiile cu colegii mei au la bază înţelegere şi respect şi ştim să muncim ca o adevărată echipă. Aşadar şi datorită lor am obţinut acest titlu”, a declarat agentul. 

Călin spune că munca lui presupune multă responsabilitate şi sacrificii, asta mai ales din cauză că munceşte direct cu persoane private de libertate. Mulţi dintre deţinuţi sunt agresivi sau au boli psihice, iar asta nu-i face deloc uşoară munca. „Nu mi-e frică de ei pentru că acum, după atâţia ani, ştiu cum să-i abordez ca să evit un eventual conflict. Dar cu toate astea trebuie să fiu foarte atent şi precaut”, spune agentul.

Atacat de către un deţinut

În cei 17 ani de când e agent de pază la penitenciar, Călin a intervenit în aplanarea unor conflicte dintre deţinuţi sau între deţinuţi şi agenţii de pază. El spune că situaţiile în care a fost ameninţat de vreun deţinut sunt destul de rare.

„De obicei suntem ameninţaţi cu obiecte tăioase. Eu am fost tăiat cu o lamă de ras de un deţinut în urmă cu doi ani”, povesteşte agentul. Călin spune că astfel de situaţii conflictuale sunt inerente, dar că ei cunosc procedurile standard de intervenţie pentru orice situaţie.

„Este o meserie periculoasă, dar numai într-o oarecare măsură. Totuşi, atât eu, cât şi colegii mei, suntem pregătiţi să răspundem oricărei provocări profesionale. Avem capacităţile şi pregătirea necesară ca să trecem de astfel de obstacole”, spune agentul.

Potrivit acestuia, munca de agent de pază la un penitenciar implică o foarte mare răspundere pentru fiecare misiune, muncă în echipă, o bună pregătire profesională, calm, răbdare, stăpânire de sine şi foarte bune aptitudini de comunicare.

Întrebări şi răspunsuri

V-aţi gândit vreodată să vă schimbaţi meseria?
Nu, nu m-am gândit, pentru că am satisfacţii profesionale, iar reprezentanţii instituţiei îmi apreciază munca şi mă apreciază pe mine ca angajat.

Mai ţineţi legătura cu vreo persoană privată de libertate, care a ieşit din penitenciar?
Nu, nu ţinem legătura cu niciunul dintre ei. Dar au fost cazuri când m-am întâlnit pe stradă cu foşti deţinuţi şi am mai schimbat câteva cuvinte despre revenirea lor în societate. Dar la asta se reduce totul.

Ce-i place
Călin spune că-i plac foarte mult fotbalul, emisiunile sportive şi pescuitul. El recunoaşte că, ori de câte ori are timp liber, nu pierde ocazia de a viziona un film istoric, pentru că este amator de pelicule de acest gen.

Ce nu-i place
Lui Călin nu-i plac minciuna, falsitatea şi răutatea. El spune că că nu suportă neseriozitatea.

Profil
Născut. 10.08.1972, Marghita,
Familie. Căsătorit, doi copii
Studii. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Socio–Umane, specializarea Sociologie

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite