PORTRET Orădeanca Andreea Ganea este campioană la taekwon-do

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra s-a implicat mai întâi în handbal, apoi în taekwon-do. Fata spune că sportul i-a intrat în sânge şi nu ar putea fi fericită altfel. Pasiunea Andreei pentru sport a fost cultivată de mică, de părinţi. „Tatăl meu a făcut schi font când era tânăr şi m-a îndrumat spre sport”, spune Andreea.

Profil


Născută. 28 aprilie 1993
Educaţie. Colegiul Economic Partenie Cosma, clasa a XI-a, contabilitate
Familie. Necăsătorită

În clasa a II-a, ea s-a apucat de handbal, iar în clasa a IV-a a descoperit taekwon-do. „Handbalul mi-a plăcut mult, am jucat până în clasa a VIII-a, ca pivot la echipa şcolii, dar nu am mers mai departe. Cu taekwon-do am luat contact în clasa a IV-a. Se împărţeau pliante în şcoală şi am decis să încerc. O perioadă am mers cu ambele sporturi în paralel. Din păcate nu mai făceam faţă la şcoală şi am fost nevoită să aleg”, povesteşte Andreea.


Aşa se face că tânăra a continuat handbalul până la absolvirea gimnaziului.  „Când am ajuns în liceu mi-am dat seama că nu mă simt fericită dacă nu fac sport. Am decis să mă reapuc de taekwon-do”, spune Andreea. Deşi elevă a liceului Economic, tânăra visează să ajungă poliţistă şi crede că acest sport o pregăteşte foarte bine pentru viitoarea carieră.


În lotul naţional


Andreea crede că pasiunea pentru taekwon-do nu o să-i dispară niciodată şi nu va renunţa la practicarea acestui sport. „Dintre toate probele ale acestui sport, cel mai mult îmi plac spargerile de forţă. Sunt trei tehnici prin care poţi să faci aceste spargeri, două cu picioriul şi una cu mâna. La această probă ai nevoie de mult antrenament, de precizie şi de forţă”, spune eleva. „O altă probă care îmi place este cea de tehnici speciale. Şi aici sunt două probe în lungime şi o probă în lăţime. Este un aparat ridicat la doi metri, a cărui paletă trebuie să o nimereşti din săritură”, susţine sportiva.


Fata a făcut performanţă şi a urcat pe multe podiumuri atât în concursurile naţionale, cât şi în cele internaţionale. „Unul dintre premiile internaţionale de care îmi aduc aminte cu emoţie este cel câştigat anul trecut la spargeri de forţă”, îşi aminteşte sportiva.
„Sunt mândră şi rezultatele pe care le-am obţinut la competiţiile naţionale. Anul trecut am luat locul I la luptă şi locul III la tehnici speciale, iar în urma acestor rezultate am fost convocată în lotul naţional. Voi reprezenta România anul acesta la campionatul european  din mai, de la Cluj Napoca şi la cel din toamnă, din Slovacia”, explică eleva care se pregăteşte de cantonament.

Întrebări şi răspunsuri

Dacă nu vei reuşi la Academia de Poliţie, ce opţiuni ai?
A doua opţiune va fi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Nu m-ar deranja să ajung antrenor, dar eu cred că vor reuşi să ajung la Academia de Poliţie.

Ai emoţii acum, că faci parte din lotul naţional?
Am emoţii, dar nu neapărat pentru concurs cât pentru antrenamente. Vom face un cantonament de două săptămâni, cu câte trei antrenamente pe zi. Unul dintre acestea va fi antrenament în bazin, al doilea va fi de condiţie fizică, iar al treilea va fi la fiecare probă în parte.

Ce sacrificii presupune sportul de performanţă?
Îţi sacrifici în primul rând timpul liber, timpul pe care ţi l-ai dedica ţie. Apoi renunţi la ieşiri cu prietenii, la plimbări, la un film, la toate aceste lucruri care fac parte din viaţa unui adolescent.

Ce-i place

Andreea spune că îi place să călătorească. Îi place să asculte muzică. Îi plac foarte mult filmele, în special cele de acţiune sau dramă. Anotimpul ei favorit este vara. Îi place să facă drumeţii pe munte. Îi plac oamenii care dau dovadă de sinceritate şi cei care sunt rebeli.



Ce nu-i place

Andreea spune că nu îi plac oamenii care dau dovadă de duplicitate în relaţiile cu ceilalţi.Nu suportă minciuna. Nu îi place dezordinea şi nici gălăgia. Andreea spune că singurul gen de muzică pe care nu l-ar asculta este muzica rock. Tânăra nu bea alcool şi este împotriva fumatului.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite