Mister în cazul morţii Patriciei Aktaa, la trei luni de la decesul fetiței pe patul de spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile în măsură să clarifice cauzele decesului nu au dat părinţilor un răspuns. Delia Scorţe, mama fetiţei moarte după ce a mâncat crèmeş, cere socoteală medicilor responsabili de moartea micuţei.

Săptămâna aceasta se împlinesc trei luni de la moartea subită a micuţei Patricia Aktaa, care a decedat în luna mai, după ce a mâncat o prăjitură făcută cu ouă de casă infestate cu salmonella. Cum în mod normal salmonella nu este fatală, în afara Patriciei, toate persoanele care au mai mâncat din prăjitura respectivă sunt astăzi sănătoase.

Acest lucru o face pe Delia Scorţe să creadă că vinovaţi pentru pierderea fiicei sale sunt medicii care ar fi tratat-o superficial pe cea mică. Spre nemulţumirea mamei îndurerate, întrebările sale sunt ignorate de către cei în măsură să răspundă. „Am depus o plângere la Ministerul Sănătăţii (MS). Deşi au trecut mai bine de 30 de zile, termenul legal în care puteau să-mi trimită un răspuns, nici până astăzi nu am primit un semn măcar”, a declarat Delia Scorţe. Avocatul familiei, Bogdan Meşter, a sunat la minister, pentru a afla de ce nu a primit o reacţie la memoriu. „S-au scuzat cu concediile şi au promis că îl resună în aceeaşi zi. N-am primit niciun semn de atunci”, a spus Delia Scorţe.

Anchetă întârziată

De trei luni femeia a primit doar scuze, în care sunt invocate ori concediile medicilor legişti, ori cele ale procurorilor. „Toţi se scuză că e perioada concediilor. Aşteptăm rezultatele toxicologice, pentru ca cei de la Serviciul de Medicină Legală să dea concluzia finală, să aflu de ce a murit fetiţa mea”, a povestit Scorţe.

„Mi s-ar părea normal ca, până procurorii încheie ancheta, medicilor în cauză să li se suspende dreptul de a profesa”, a adăugat mama.Marius Pîrcioagă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, nu ştie de ce ministerul nu a răspuns încă sesizării depuse de către Delia Scorţe. Acesta a subliniat că Georgeta Călinescu şi Ildiko Lenard, cele două cadre medicale împotriva cărora familia Scorţe a depus o plângere penală, au fost suspendate din gărzi 30 de zile, fiind sancţionate pecuniar.  Georgeta Călinescu a declarat că nu este vinovată pentru moartea fetiţei. „Rezultatele în cazul Patriciei Scorţe ar fi fost aceleaşi oriunde ar fi fost tratată”, a spus Georgeta Călinescu.

„Nu putem suspenda un medic până când nu se dovedeşte vinovaţia acestuia“, Ovidiu Burtă, vicepreşedinte Colegiul Medicilor Bihor

„Nu ţine de dosarul penal suspendarea activităţii medicilor“, Dorel Moţiu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite