PORTRET Sorin Ionescu este „Zburătorul” de la Teatrul de Stat din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul orădean a descoperit în urmă cu un an pasiunea de a zbura cu parapanta. Înainte de a studia actoria a obţinut diploma de tehnician dentar. Sorin Ionescu face parte din echipa Teatrului de Stat din Oradea de aproximativ patru ani.

Sorin Ionescu face parte din echipa Teatrului de Stat din Oradea de aproximativ patru ani. A visat să devină actor de pe vremea când era în ciclul gimnazial, după ce, în clasa a patra, la un casting, a obţinut rolul principal într-o comedie. „Pe vremea aceea citeam mult Caragiale, dar nu mă vedeam jucând neapărat un anume personaj. Nu sunt genul de om care visează obsesiv la un rol”, spune Sorin, care din 2001, de la absolvirea Facultăţii de Litere-Artă Teatrală din Craiova, a jucat în aproximativ 40 de spectacole.

„Încă din timpul facultăţii am înţeles că trebuie să fiu capabil să interpretez orice rol. Trebuie să iubeşti personajul pe care îl primeşti”, mărturiseşte actorul, care recunoaşte că cel mai mult îl interesează să fie pe scenă, să joace. În ciuda pasiunii sale pentru această meserie, Sorin nu se vede actor până la adânci bătrâneţi. Din respect pentru public, spune că va urca pe scenă doar până când va putea dărui tot ceea ce are mai bun, roluri interpretate fără cusur.

De dragul părinţilor

Amintindu-şi de anii copilăriei, Sorin spune că la şcoală era genul de coleg şters, pe care nu-l remarca cineva. Era talentat la geometrie şi, deşi în sinea sa ştia că va deveni actor, a absolvit un liceu industrial. Cum niciunul dintre părinţii lui nu şi-au dorit să-l vadă artist, din respect pentru ei, a dat examen la Facultatea de Drept şi la o şcoală post-liceală de tehnică dentară. „La admitere la drept m-am prezentat cu scopul precis de a pica”, recunoaşte acum Sorin. A învăţat însă meseria de tehnician dentar, pe care a deprins-o cu mare uşurinţă.

„Nu sunt genul de om care să stea opt ore pe zi închis într-un laborator”, explică Sorin motivul pentru care şi-a urmat propriul vis şi s-a înscris la actorie. Fiindcă vrea să facă teatru, Sorin şi-ar dori să rămână pe termen nelimitat la Oradea. Nu-şi doreşte o carieră la Bucureşti sau la Hollywood şi nici roluri în telenovele. Când simte nevoia de libertate îşi ia parapanta şi se îndreaptă spre locurile preferate pentru zbor, craterul din Băile 1 Mai, Vârciorog sau Stâna de Vale. „Anul trecut, venind dintr-o deplasare, am văzut nişte băieţi pe cer. Imediat ce am ajuns acasă am intrat pe Internet şi mi-am cumpărat echipament”, povesteşte Sorin.

Întrebări şi răspunsuri
Cât de des zbori?
De circa patru ori pe săptămână. Aş zbura în fiecare zi. Parapantismul rivalizează cu pasiunea pentru teatru.

Te deranjează să joci cu o mână de oameni în public?
Nu. S-a întâmplat ca numărul actorilor implicaţi în piesă să fie mai mare decât al persoanelor din public, dar am jucat cu aceeaşi plăcere.

Care rol ţi-a plăcut cel mai mult?
Acela al lui Borkin, din „Ivanov”. Aş vrea să-l mai interpretez o dată.

Dacă ar trebui să renunţi la actorie, ce fel de job ai căuta?
Mi-aş dori să fie ceva activ. Ştiu că, la nevoie, aş putea face orice meserie.

Ce-i place
În ciuda contextului socio-economic nefericit, ţara sa preferată este România, urmată de Australia. Îi place să se uite la filme ruseşti şi nordice. Cinematografia românească post-decembristă nu l-a convins decât cu câteva filme, precum „Filantropica”,  sau „A fost sau n-a fost”.

Ce nu-i place
„Deşi sună a clişeu, m-am săturat, ca toată lumea probabil, de minciuna de la televizor şi din viaţa de zi cu zi”, spune Sorin. Tânărului actor nu-i plac nici oamenii lipsiţi de carater şi de „coloană”, care acceptă orice compromis pentru a avea succes în viaţă.

Profil
Născut. 12 noiembrie 1976, Craiova.
Studii. Universitatea Craiova, Facultatea de Litere - Artă Teatrală - secţia Actorie, 2001.
Familie. Căsătorit.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite