Peste 5.000 de absolvenți de clasa a VIII-a din Bihor încep evaluarea națională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de elevi absovenţi de gimnaziu intră, mâine, în febra examenelor . Pentru prima dată, Evaluarea Naţională va fi supravegheată de camere video. Startul examenelor se dă cu proba scrisă la limba şi literatura română.

În Bihor, 5.200 de elevi s-au înscris la Evaluarea Naţională şi susţin examenele în 136 de centre.  Evaluarea naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune.

Subiecte cu dificultate medie

Proba scrisă la limba şi literatura română se va desfăşura luni, 25 iunie, cu începere de la ora 9.00. Accesul elevilor în săli este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfăşoară probele scrise.

Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare (CNEE) a elaborat 10 variante de subiecte, în conformitate cu programa pentru evaluarea naţională la clasa a VIII-a şi cu modelul evaluărilor internaţionale. Subiectele au un nivel mediu de dificultate şi permit rezolvarea în 120 de minute.

Extragerea variantei de subiect va avea loc în dimineaţa zilei de 25 iunie, varianta urmând să fie transmisă către cele 1.387 de centre de comunicare, respectiv către toate inspectoratele şcolare judeţene. După finalizarea fiecărei probe scrise a evaluării naţionale, CNEE va publica pe site-ul oficial (http://subiecte2012.edu.ro), varianta de subiecte extrasă şi baremul de evaluare şi de notare pentru disciplina corespunzătoare.

Supraveghere video

Pentru prima dată, sălile în care se va susţine examenul vor fi supravegheate de camere video. Sălile în care se susţine examenul vor fi, în prealabil, adaptate astfel încât elevii să fie aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Pe uşa fiecărei săli se va afişa lista nominală cu elevii, dar şi avertismentul prin care se anunţă că este strict interzis accesul cu materiale ajutătoare, mijloace electronice de calcul sau de comunicare.

Frauda şi tentativa de fraudă atrag după sine eliminarea din sală şi acordarea notei 1 la lucrarea respectivă. Nota obținută la examenele scrise este cea care se va lua în calcul pentru media de admitere în clasa a IX-a.

Vineri, primele rezultate

Evaluarea naţională la clasa a VIII-a va continua marţi, 26 iunie, cu proba la limba şi literatura maternă, respectiv miercuri, 27 iunie, cu proba de matematică.

Afişarea primelor rezultate este programată vineri, 29 iunie (până la ora 14.00). În aceeaşi zi, în intervalul orar 14.00-18.00 pot fi depuse contestaţiile, care vor fi soluţionate în zilele de 30 iunie şi 1 iulie. Afişarea rezultatelor finale (după contestaţii) va avea loc în data de 2 iulie.

Prima etapă de repartizare computerizată se va desfăşura până la data de 14 iulie, iar cea de-a doua până pe 23 iulie.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite