Zonele inundabile din bazinul Crişurilor, monitorizate cu hărţi digitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harta
Harta

În urmă cu doi ani, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a demarat un proiect care are ca scop îmbunătăţirea managementului riscului la inundaţii. Până acum au fost elaborate hărţile de hazard în caz de inundaţii, din zona mai multor râuri.

În caz de inundaţii Administraţia Bazinală de Apă Crişuri poate gestiona mai bine situaţia, datorită finalizării hărţilor de hazard. Acestea au fost proiectate pentru zona râurilor Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb, zone care sunt supuse hazardului la inundaţii pe o suprafaţă de 13.786 km².

Proiectul "Planul pentru Prevenirea, Protecţia si Diminuarea Efectelor Inundaţiilor în Bazinul Hidrografic Crişuri" demarat de ABA Crişuri are patru componente: elaborarea hărţilor de hazard la inundații (1), elaborarea Planului de Prevenire, Protecţie şi Diminuarea Efectelor Inundaţiilor (2), managementul proiectului (3) și evaluarea strategică de mediu (4), asigură baza necesară pentru dezvoltarea infrastructurii de gospodărire a apelor, în conformitate cu abordările şi politicile europene.

Până în prezent, s-a finalizat integral componenta 1 şi 85% din componenta 3. Astfel s-au efectuat zboruri aeropurtate, în urma cărora s-a obţinut modelul digital al cursului de apă şi al zonei adiacente acestuia pentru râurile Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Barcău, Ier şi Culişer. În total au fost realizate lucrări de modelare hidraulică pentru aproape 14.000 de kilomtri pătraţi de curs de apă, adică pentru 93% din suprafaţa bazinului hidrografic. Pe lângă aceste zboruri, s-au efectuat lucrări de teren, respectiv ridicări topografice convenţionale, care constau în realizarea bazei de date topografice și care au ca rezultat editarea de hărţi în format GIS, precum şi efectuarea de studii hidraulice, hidrologice şi de management al bazinului hidrografic.

"Pe baza acestor informaţii, hărţile de hazard la inundații vor indica cu exactitate zonele inundabile. Acest proiect vine în beneficiul a 127 de localităţi şi 370.000 de locuitori din din bazinul hidrografic Crișuri "  a declarat Pásztor Sándor, director A.B.A. Crişuri. În perioada următoare se vor demara activităţile specifice pentru componenta 2, "Elaborarea Planului de Prevenire, Protecţie şi Diminuarea Efectelor Inundaţiilor". Finanţarea proiectului este asigurată în proporţie de 80% din fondurile Uniunii Europene, restul de 20% fiind asigurat de la bugetul de stat. Valoarea totală a proiectului este de peste 3.500.000 de lei .

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite