„Zilele Pădurii Craiului” transformă tradiţiile bihorene în adevărate branduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pălinca de Pomezeu, dulceaţa de cireşe negre şi vioara cu goarnă, realizate după reţete de sute de ani, ar putea deveni brand-uri „Produs Prădurea Craiului" şi vedete ale unui târg cu aromă aparte. De vineri până duminică, la Roşia va avea loc prima ediţie a „Zilelor Pădurii Craiului", rezultatul a mai multor ani de muncă, din partea Centrului pentru Arii protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor.

Produsele tradiţionale, meşteşugurile şi destinaţiile turistice din aproximativ 20 de comune situate în zona Pădurea Craiului vor fi promovate în ţară şi peste hotare, printr-un proiect realizat de către Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, custodele sitului Natura 2000 - Munţii Pădurea Craiului. Unul dintre rezultatele acestui proiect este evenimentul „Zilele Pădurii Craiului", unde oamenii locului îşi vor putea etala produsele autentice, cele mai apreciate urmând să fie promovate la târguri internaţionale. „Zona Pădurea Craiului trebuie promovată şi valorificată", a spus marţi Paul Iacobaş, reprezentantul CAPDD Bihor, anunţând deschiderea primei ediţii a evenimentului „Zilele Pădurii Craiului, o sărbatoare pentru oameni şi natură". „Ne dorim ca aceste zile să fie ale oamenilor locului, nu un festival cu mici şi bere şi cu formaţii anonime. Este un eveniment al localnicilor pentru localnici şi pentru turiştii amatori de valori autentice", a spus Andrei Acs, responsabil monitorizare şi control sit N 2000 Pădurea Craiului în cadrul CAPDD Bihor.

Produs Pădurea Craiului

La acest târg va fi testat potenţialul produselor care ar putea purta, în cel mai scurt timp, eticheta „Produs Pădurea Craiului", cu logo-ul „În armonie cu natura". Locuitorii din aproximativ 20 de comune vor aduce la târg cele mai reprezentative produse, fie că este vorba despre dulceţuri, băuturi alcoolice sau pălării, traiste sau viori cu goarnă. Cele care vor avea cel mai mare succes vor fi primele care vor fi branduite. „Logo-ul cuprinde simbolurile Pădurii Craiului, un arbore, o picătură care reprezintă apa din peşteri şi o acvilă", a spus Andrei Acs. Acesta a povestit pentru „Adevărul de Transilvania" că „bijuteriile" locului vor fi expuse spre vânzare, în primă fază, la sediul Centrului de Vizitare din Roşia, care va fi inaugurat oficial vineri, cu ocazia deschiderii „Zilelor Pădurii Craiului". Următoarea etapă va fi cucerirea publicului la târgurile de profil din ţară şi din străinătate. „Vom încerca să introducem aceste produse şi în supermarket-uri. Însă până acolo trebuie să ne asigurăm că vom avea capacitatea de producţie necesară, pentru a face faţă unor comenzi mari", a spus Andrei Acs, care a anunţat intenţia de deschide în Pădurea Craiului un fel de fabrică de produse ecologice, realizate în condiţii de maximă igienă, însă exclusiv cu produse ale locului.

Cu succes în Franţa

Produsele tradiţionale din Pădurea Craiului şi-au testat deja capacitatea de seducţie în Franţa, în Parcul Naţional Vercors, la un eveniment similar celui care se va desfăşura la Roşia în weekend. Patru primari, alături de artizanii din localităţile Roşia, Pomezeu, Budureasa şi Răbăgani, au participat la sfârşitul lunii iulie la târgul din comuna Meaudre, reuşind să cucerească publicul francez.  „Cel mai bine s-au vândut pălinca de Pomezeu şi dulceaţa de cireşe negre", a spus Andrei Acs. Senzaţie a făcut şi muzica lui Dorel Codoban, meşterul viorilor cu goarnă din Roşia.

Program

De amuzamentul vizitatorilor târgului se vor ocupa solişti celebri din zonă, precum Leontin Ciucur, şi ansambluri populare din cele 20 de comune. Vizitatorii se vor putea da cu tiroliana peste Cheile Cuţilor şi vor putea intra în peşteri care în mod normal nu sunt accesibile publicului. Cei care nu sunt amatori de senzaţii tari vor putea admira expoziţia fotografului Andrei Posmoşanu sau asista la scenetele pe temele folclorice realizate de către elevii de la şcolile din Roşia, Căbeşti, Pomezeu şi Remetea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite