Zdob și Zdub salvează distracţia la festivalul Toamna Orădeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zdob și Zdub
Zdob și Zdub

Cu un buget de 330 de mii de lei, Toamna Orădeană  stă sub semnul crizei pentru al treilea an consecutiv. Dacă până în 2009 trupe și artiști internaționali de renume ca Goran Bregovic au cântat pentru orădeni, acum aceștia trebuie să se mulțumească cu artiști locali, folclor și câteva trupe românești.

Toamna Orădeană este cel mai important și mai așteptat eveniment din oraș. Festivitățile se întind pe parcursul a trei săptămâni și iau startul în 23 septembrie. Cu o tradiție de 20 de ani, Toamna Orădeană a însemnat pentru public ocazia de aplauda , gratuit, trupe îndrăgite de peste graniță. Alphaville (2006), Uriah Heep (2007) și Goran Bregovic (2008), sunt ultimii artiști internaționali care au poposit în urbea de pe Criș. De trei ani însă, organizatorii se străduiesc să facă show cu bani puțini. „Avem într-adevăr buget de criză, adică banii alocați sunt mai puțini decât în 2008, spre exemplu", spune organizatorul evenimentului Flavius Bunoiu. Astfel, în 2008 primăria a alocat 400.000 de lei pentru Toamna Orădeană, în timp ce în 2011, suma alocată este de 250.000 de lei. „Sume asemănătoare, între 220.000 de lei și 250.000 de lei am avut și în ultimii doi ani. Atunci ne-am lovit și de problema sponsorizărilor, care anul acesta însă, s-a redresat. Sperăm ca până la începerea ediției să mai facem rost de bani. Noi estimăm ca anul acesta să avem un buget total de 330.000 de lei", a mai explicat directorul Casei de Cultură a Municipiului.  
 
Zdob și Zdub salvează show-ul

Primele două săptămâni ale festivalului poartă amprenta artiștilor locali dar și pe cea a folclorului. „În primul weekend vor urca pe scenă artiști locali și amatori. Pentru mulți dintre ei este o șansă să cânte pe o scenă adevărată", susține Bunoiu. Săptămâna continuă cu un concert folk, un concert musisc cafe, două concerte de jazz,  și se încheie cu Târgul Pălincarilor și Festivalul Vinului, prilej de folclor și voie bună. „Vor veni soliști și ansambluri din Bihor, Timiș, Tulcea și Olt, iar accesul va fi liber. Poate că nu sunt momente artistice care să ridice lumea în picioare dar au publicul lor. Concertul Jazz fusion cu Marius Pop este unul dintre cele mai așteptate momente", crede organizatorul. 
Cea de a doua săptămână aduce la Oradea trei spectacole de teatru cu nume mari ale scenei românești, ca Horațiu Mălăele, Adriana Trandafir și Florin Piersic Junior, costul unui bilet fiind de 20 de lei. Weekendul este marcat de prezența trupelor  Fly Project, Șuie Paparude, Trupa Veche, VH2, Connect-R și, cireașa de pe tort, Zdob și Zdub. „Mizăm pe Zdob și Zdub pentru că sunt o trupă îndrăgită, care nu a mai fost în Oradea demult și care a intrat din nou în atenția publicului după participarea la Eurovision", susține Bunoiu. „Un alt nume pe care ne bazam era Compact, dar aceștia au ales să cânte în deschiderea concertului Scorpions din Cluj", a mai subliniat acesta. Ultimele trei zile ale Toamnei Orădene vor fi fi dedicate concertelor  de muzică de cameră și a celor vocal-instrumentale.

Festivalul Ardealului

Chiar dacă sunt bani puțini, organizatorii cred că Toamna Orădeană se poate transforma într-un festival regional. „Nouatea este că în acest an pariem pe mediatizarea online și pe tineri. Partenerii noștri sunt de această dată bloggeri din Oradea, Cluj, Timișoara, Baia Mare, Alba Iulia și Hunedoara care vorscrie despre spectacole pe tot parcursul festivalului. Practic vizăm creșterea interesului în rândul tineretului și atragerea publicului regional și național. Promovăm astfel turismul cultural", a mai explicat Bunoiu. 
Bloggerii sunt entuziasmați de inițiativă și cred că programul este atractiv chiar dacă nu se pariază pe artiști din străinătate. „Este important că prin bloggeri se asigură vizibilitatatea evenimentului în rândul tinerilor din țară și impatul va fi mai mare. Personal cred că programul de anul acesta este atractiv tocmai pentru că este variat și poate mulțumi mai multe tipuri de public", a spus bloggerul orădean Ioana Ștef.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite