WIKILEAKS: Judecătorul Cristi Danileț a vorbit cu consilierii politici despre abuzurile SIPA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorul Cristi Danileț, fondatorul SoJust, a declarat că nu vrea să comenteze menționarea lui în telegramele Wikileaks. Acesta apare în telegramele publicate de celebrul site cum că ar fi vorbit cu reprezentanții Ambasadei SUA de la București despre abuzurile făcute de SIPA, fostul serviciu de informații al Ministerului Justiției.

"Am afirmat de câte ori am fost întrebat despre conținutul arhivei SIPA că, în afară de deținuții din penitenciare, strângea informații și cu privire la magistrați, polițiști, avocați, grefieri, atât în ce privește atribuțiile de serviciu, cât și viața lor privată. Nimeni de acolo nu a fost vreodată tras la răspundere pt eventualele abuzuri. Cât privește Wikileaks, nu doresc să comentez", a declarat Cristi Danileț pentru Adevărul de Seară Oradea.

"Fondatorul SoJust Danilet (care a făcut parte din echipa lui Macovei) a spus consilierilor politici că SIPA era în esență serviciul propriu de informații al Minsterului de Justiție, care avea scopul de a spiona viețile private ale judecătorilor, procurorilor, oficialilor din instanțe si chiar a cetățenilor de rând. (...) Danileț a divulgat că deși dosarele de dinainte de 2001 au fost distruse, Ministerul de Justiție a păstrat dosarele din 2001-2005, în două încăperi mici accesibile ministrului de Justiție", se arată într-o telegramă trimisă în 2009 la Washington de Ambasada SUA din România și citată de HotNews.ro.

"El (Cristi Danileț n.r.) le-a văzut dosarele care conțineau detalii despre relații sexuale ilicite ale unor judecători și procurori, chiar dosare medicale despre ce judecătoare au făcut avorturi. Era, a notat Danileț, o reîntoarcere la epoca Ceaușescu și era greșit să crezi că poți forta prin șantaj judecătorii să se reformeze", apare în telegrama citată de HotNews.

" Similar, vicepreședintele CSM Licu a spus consilierilor politici că CSM i-a spus categoric ministrului de Justi'ie Predoiu că reânvierea SIPA era o idee proastă. Predoiu ceruse ulterior o întrevedere cu liderii CSM pentru mai multe discuții suplimentare, dar CSM refuzase să participe. Șeful ANI Macovei a spus că problema SIPA a apărut pentru un moment și în timpul Summit-ului Justiției convocat de Băsescu: Geoană ceruse ca Predoiu să explice logica de a reînvia serviciul; Băsescu a intervenit și a spus că <<acest lucru nu este pe agenda noastră de azi>> și Geoană s-a retras"", se mai arată în telegramă.

Informațiile despre viața intimă a magistraților, la ministru

"Comisia Europeană a criticat existența unui serviciu secret militarizat în sistem. După numirea ministrului în 2005, SIPA a fost transformată în DGPA la conducerea ei fiind numit un procuror - Doru Dobocan. În 2006, s-a luat decizia, prin Hotărâre de Guvern, a desființării acestui serviciu. Am făcut parte din comisia de analiza și inventariere a arhivei fostei SIPA. Am avut acces inclusiv la notele informative ale agenților SIPA despre activitatea unor magistrați și astfel am realizat abuzurile comise de fostul serviciu. Magistrații erau monitorizați preponderent pe activitatea profesională, li se analizau anumite hotărâri judecătorești, ori li se întocmeau caracterizări de bine sau de rău, care ajungeau pe masa ministrului, astfel încât serviciul să controleze numirile în funcțiile de conducere. Unii magistrați erau însă monitorizați și pe viața privată. Ce localuri frecventau, cu cine se întâlneau și chiar cu cine împărțeau viața intimă. Deși conform atribuțiilor sale, SIPA trebuia să se ocupe exclusiv de strângerea de informații care priveau corupția din sistem, în realitate serviciul strângea date de orice natură despre magistrați, avocați, grefieri, polițiști, oameni de afaceri... Au fost două camere de note informative, care erau folosite fie pentru demararea de anchete penale unde era cazul, scop în care notele ajungeau la Procurorul General, fie pentru informarea ministrului Justiției, care ajungea astfel să decidă cu privire la cariera magistraților - pe atunci ministrul făcea numirile la vârful parchetelor, el propunea numirile la conducerea instanțelor, el promova acțiunile disciplinare și el dădea avizul pentru cercetarea penală, arestarea sau trimiterea în judecată a judecătorilor și procurorilor. Comisia din care am făcut parte, nu a finalizat obiectivul pentru care a fost numită, din motive obiective. Am fost doar doi magistrați, eu și procurorul Paul Dumitriu, care trebuia să stabilim ce tip de informații s-au cules, cum au fost valorificate și să propunem soluții privind soarta arhivei", a declarat Cristi Danileț într-un interviu acordat publicației "Lumea Justiției".

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite