Voluntarii din America și Europa construiesc locuințe pentru familiile sărace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabor Ianoș ajută voluntarii la ridicarea locuinței lui
Gabor Ianoș ajută voluntarii la ridicarea locuinței lui

Voluntarii Habitat pentru Umanitate construiesc locuințe pe un teren pus la dispoziție de Căminul Felix, în timp ce în Beiuș o altă familie beneficiază de ajutor pentru ridicarea locuinței. Săracii Oradei își vor petrece sărbătorile de iarnă în locuințe nou-nouțe și condiții la care nici nu au visat.

Peste 100 de angajați de la Celestica împreună cu 11 voluntari englezi au pus mâna pe cuie și pe ciocan și au clădit case pentru tinerii defavorizați din Oradea. „În Oradea sunt peste 80 de tineri care au crescut în Căminul Felix, dar, din cauză că au depășit vârsta, au fost nevoiți să îl părăsească. Pentru aceștia ne-am mobilizat și vrem să le construim case, unde să poată locui împreună cu familiile lor", a explicat Dan Butuc, reprezentantul căminului Felix. Înarmați cu mănuși, căști de protecție, multă voină și dorința de a reda zâmbele pe fețelor celor nevoiași, voluntarii aflați pe șantier au ridicat fundațiile primelor locuințe. Locuinţele sunt compuse din două dormitoare, un living comun cu o bucătărie şi o baie. Este pe structură de lemn cu pereţi realizaţi din vată minerală, polistiren, gips carton, OSB şi tencuială nobilă. Toate acestea, împreună cu ferestrele termopan, oferă o termoizolaţie excelentă, astfel încât locuinţa va fi încălzită cu un cost extrem de scăzut. Pentru voluntarii Celestica, munca pe șantier nu reprezintă o noutate și niciun efort fiziv deosebit. „Angajații Celestica au primit, fiecare, câte două zile libere pentru a face muncă de voluntariat la căminul Felix. Firma este implicată de mai mult timp în acest proiect, dar nu numai în Oradea sau România, ci și în străinătate, în țări precum Canada", a explicat Anamaria Ciobanu, voluntar Celestica.

Și elevii străini construiesc în România

Un grup de 11 elevi ai celebrei școli Europene „Institut Le Rosey" din Elveţia au petrecut și ei o săptămână în județul Bihor. Tinerii au venit în România pentru a face voluntariat pe șantierele Habitat din Beiuș. Ei și-au propus ca în cinci zile să costruiască o casă pentru o familie săracă din Beiuș. „Habitat pentru Umanitate are un parteneriat cu Institutul Le Rosey din 2002. Între timp peste 100 de elevi au ajutat la construirea de locuinţe alături de familii nevoiaşe din Beiuş. În unitatea de învăţământ elveţiană munca voluntară este considerată de importanţă majoră pentru dezvoltarea tinerilor motiv pentru care sute de elevii sunt implicaţi anual în activităţile umanitare sau de voluntariat", a explicat managerul de comunicare Emil Popa. Toți elevii acestei școli urmează Programul şcolar CAS (Creativity, Action, Service) necesar pentru a obţine diploma de bacalaureat recunoscută la nivel internaţional. „Cine intră în posesia diplomei are studiile recunoscute de cele mai prestigioase universități din lume. Un astfel de bacalaureat presupune însă și dobândirea unor cunoștințe practice", a mai spus Popa.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite