Voluntariatul, şansa de a descoperi ce poţi să fii, fără să-ţi baţi capul cu banii de cazare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povestea britanicului David Bryan, venit în România ca voluntar şi transformat în vedetă, le-a fost prezentată tinerilor, pentru a le da curaj să spună „da" voluntariatului. De sâmbătă până astăzi, peste 80 de voluntari şi mentori din toată ţara au participat la Oradea la un seminar menit să promoveze voluntariatul în România.

Să mergi într-o ţară străină ca voluntar, să te îndrăgosteşti şi să îţi fie descoperit talentul, ajungând să reprezinţi acea ţară la Eurovision, pare a fi scenariul unei telenovele, însă este o poveste adevărată, a tânărului voluntar britanic David Bryan, care a ajuns să reprezinte România la Eurovision, cu trupa Hotel FM. „În 2006 am venit la Oradea, ca voluntar la o grădiniţă şi la diferite centre pentru copii cu dizabilităţi", le-a povestit ieri David Bryan tinerilor voluntari care participă la seminarul „Volunteque v 1.0, Voluntariat de la A  la SEV", care se încheie astăzi la Oradea.

Poveste de succes

Din gunoier şi sudor în Marea Britanie, David a ajuns vedetă în România şi a cântat în faţa unui public de peste 30.000 de persoane, la Dusseldorf. Totul a început din dorinţa sa de a vedea ce înseamnă să fii voluntar şi de a se descoperi pe sine însuşi. „Deşi nu am avut experienţă cu copiii, m-am descurcat foarte bine la Oradea", a spus David Bryan, care a ajuns să se simtă ca acasă în România. Chiar şi după experienţa de la Eurovision, David Bryan continuă să se implice în activităţi de voluntariat. „Tocmai m-am întors dintr-o tabără unde i-am învăţat pe copii să danseze şi să cânte", a spus solistul trupei Hotel FM. 

Tinerilor români le e frică să plece din ţară, ca voluntari

Povestea lui David Bryan poate fi a oricărui tânăr cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani, care este dispus să investească în sine însuşi, să-şi acorde timp pentru a afla ce vrea, cu adevărat, de la viaţă. Alina Aflecăilor, o bucureşteancă în vârstă de 26 de ani care participă, de asemenea, la seminarul de la Oradea, şi-a descoperit „misiunea în viaţă", prin Serviciul European de Voluntariat (SEV)  - un subprogram al Programului „Tineret în acţiune" al Comisiei Europene, care le permite tinerilor să desfăşoare activităţi de voluntariat de până la 12 luni în altă ţară decât ţara lor de reşedinţă. În prezent lucrează la Asociaţia Creativ, în calitate de coordonator voluntari. În februarie s-a întors dintr-o insulă grecească, unde a petrecut nouă luni învăţându-i pe tineri să promoveze drepturile omului, prin intermediul teatrului. „Când am ajuns acolo m-au întrebat de ce am venit, iar eu le-am răspuns că vroiam să mă descopăr. Am reuşit să fac acest lucru. Mi-am dat seama că vreau să lucrez într-un ONG, să aduc voluntari", a spus Alina, care este absolventă a facultăţii de relaţii internaţionale şi studii europene. În calitatea de coordonator voluntari, Alina a avut ocazia să constate că tinerii din România sunt foarte greu de atras înspre astfel de acţiuni. „Le este frică să plece. E foarte greu să-i aduci înspre voluntariat. Când sunt studenţi spun că nu pot renunţa la studii, când termină spun că trebuie să-şi găsească de lucru, iar când şi-au găsit de muncă, nu vor să-şi piardă jobul. Cred că cel mai bun moment pentru a pleca într-o ţară străină, ca voluntar, este imediat după terminarea liceului. Când te vei întoarce vei ştii cel mai bine ce facultate să urmezi", a spus Alina.

Voluntariat vs. vacanţă „all inclusive"

Ionela Duţu, din Brăila, a făcut un stagiu de 9 luni în Polonia. „Am lucrat cu copii de grădiniţă, pe care i-am învăţat despre arte, într-o bibliotecă. Am rămas cu amintiri foarte frumoase şi am trăit lucruri pe care nu le puteam experimenta acasă. Prefer un stagiu de genul acesta unui concediu de o săptămână, ca simplu turist", a spus Ionela Duţu. Pe lângă faptul că a avut cazare şi masă asigurată, Ionela a primit 85 de euro, în fiecare lună, ca „bani de buzunar".

Cum ajungi voluntar prin SEV

Potrivit informaţiilor primite de la Corina Pintea, de la Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat Pro Vobis, primul pas pentru un orădean care vrea să ajungă voluntar în străinătate este acela de a se autoanaliza. „Trebuie să se gândească ce ştiu să facă, ce le place să facă, cât timp au la dispoziţie. Apoi trebuie să se adreseze unei organizaţii acreditate de către SEV şi să aplice pentru un proiect", a explicat Corina Pintea. Printre ONG-urile orădene care pot trimite voluntari în străinătate se numără Ecotop, Fundaţia de Scleroză Multiplă, Asociaţia Caritas Eparhial Oradea, Fundaţia Life Tineret şi Fundaţia Sfinţii Trei Ierarhi. Organizatorii seminarului de la Oradea au recunoscut că voluntariatul este încă greu de promovat în România şi că, dincolo de problema banilor, tinerii români au şi o problemă de atitudine. „Anul trecut, 150 de tineri români au plecat în străinătate, iar 220 de tineri străini au lucrat ca voluntari în România. Este şi o problemă de bani, dar şi de atitudine. Tinerii trebuie să înţeleagă că prin voluntariat îşi dezvoltă abilităţile de viaţă şi investesc în ei înşişi", a spus Andrei Popescu, reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite