Victimele de la graniţă sunt aduse mai uşor acasă datorită unei colaborări transfrontaliere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victimele accidentelor petrecute peste graniţă vor fi aduse mai uşor  în zonele din care provin
Victimele accidentelor petrecute peste graniţă vor fi aduse mai uşor în zonele din care provin

Autorităţile române şi maghiare încearcă să reducă birocraţia în cazul unor accidente petrecute în localităţile de graniţă. Până acum, victimele unor accidente petrecute în Ungaria erau aduse în țară foarte greu.

„Conţinutul protocolului de necropsie, concluziile, trebuie să fie identic întocmite, să existe operativitate atât în situaţia cetăţenilor români morţi în Ungaria, cât şi invers”, a spus Gabriel Mihalache, medic legist. Acest lucru va fi posibil prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană lansat la Oradea.
„Există o abordare comună a unei echipe de medici legişti, specialişti şi procurori în cazul unor accidente cu urmări grave în zona judeţelor Bihor şi Hajdu Bihar”, a explicat Carmen Radu, manager de proiect. Proiectul în valoare de 70.000 de euro se derulează pe o perioadă de 12 luni.


„Sperăm să nu ne întâlnim foarte des cu situaţii de urgenţă, însă dacă vom fi solicitaţi o vom face cu profesionalism”, a explicat dr. Turzo Csaba, medic legist din Debreţin. Legislaţia este diferită în cele două state ale Uniunii Europene. Evitarea birocraţiei ar fi eliminată cu ajutorul unui laborator mobil.
„Trebuie să fie o autoutilitară care să se poată deplasa la locul catastrofei şi acolo să se facă identificarea victimelor, autopsia şi toate documentele”, a completat Mihalache. O astfel de autoutilitară există doar la Zalău.

Inovaţie
Proiectul este primul de acest gen realizat între autorităţile din Bihor şi Hajdu Bihar

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite