Victime salvate în timp record în cadrul celui mai de amploare exercițiu Salvaspeo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peştera Cetăţile Ponorului din Parcul Natural Apuseni a găzduit cel mai mare şi complex exerciţiu Salvaspeo din România. Acţiunea a fost primul exerciţiu internaţional de o asemenea anvergură derulat în zona Balcani şi zona central şi est europeană.

Conform scenariului, trei victime au fost surprinse de o viitură, impunându-se evacuarea acestora din peşteră. Două victime, un decedat şi un hipotermic, erau localizaţi la circa 2000 m de intrare, în zona "La Veneţiană", o alta, epuizată fizic fiind identificată în Sala Taberei (350 m).

Victima hipotermică a fost re-încălzită, fiind evacută "pe picioare" din peşteră, decedatul şi epuizatul fiind evacuaţi la exterior cu ajutorul a 2 tărgi salvaspeo. De la gura peşterii, tărgile au fost preluate de echipele de salvamont şi evacuate pe verticală, în circa 1 oră, prin utilizarea unor sisteme complexe de corzi fixe şi mobile, până în locul unde aştepta ambulanţa SMURD. Salvatorii au avut la dispoziţie peste 4 km de corzi şi circa 1 tonă de echipamente tehnice diferite.

"Fiind una din cele mai spectaculoase şi dificile peşteri turistice din lume datorită riscului major de a fi surprins de ape în subteran peştera a solicitat la maxim salvatorii prin dificultăţile extreme ale parcursului subteran presărat cu lacuri, cascade şi bolovani de zeci de tone. Exerciţiul s-a desfăşurat sub ameninţarea ploii, apele fiind mult peste cotele normale şi supunând la riscuri reale salvatorii", spune Adi Marin, vicepreședintele executiv SJ Salvamont Salvaspeo Bihor.

Intervenție record

Echipele complexe de scafandri de la SJ Salvamont Salvaspeo Bihor şi Mureş şi personal medical SMURD Bihor au acţionat în puncte medicale şi de intervenţie avansată, la peste 2 km de la intrarea în peşteră, întărind măsurile de siguranţă destinate salvatorilor şi ,,victimelor". "În ciuda dificultăţilor induse de precipitaţii, durata intervenţiei a fost una record. În doar 10 ore  cele 3 victime au fost evacuate în zona punctului de comandă de la suprafaţă", a mai spus Adi Marin.

În paralel cu testarea capacităţii de intervenţie în comun a echipelor de salvatori provenind din ţări diferite, exerciţiul a fost şi o ocazie de a verifica modul de colaborare directă dintre structurile civile de intervenţie speologică şi montană, structurile de protecţie civilă, de intervenţie medicală. Exerciţiul a probat capacitatea pozitivă de intervenţie a Serviciului judeţean  Salvamont Salvaspeo care este un model pentru România în ce priveşte pregătire şi dotarea la nivel european, dar şi pentru parteneriatul avut cu alte structuri civile şi administrative.

Salvatori din cinci țări

Coordonat de Salvaspeo România şi organizat de SJ Salvamont Salvaspeo Bihor, exercițiul a reunit salvatori speologi din România (98) Bulgaria (19), Slovenia (1), Polonia (4), Ungaria (14). România a participat cu salvatori speologi din: Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bucureşti, Cluj, Dolj, Hunedoara, Mureş, Timiş şi cu salvatori montani din Bihor, Alba, Hunedoara, Mureş fiind susţinută de parteneriatul operativ al ISU "Crişana" Bihor, SMURD Bihor şi Administraţia Parcului Natural Apuseni. Evenimentul a fost parte a reuniunii balcanice anuale a speologilor din ţările balcanice BalkanCamp 2010 organizat de Federaţia Română de Speologie şi Uniunea Balcanică de Speologie în zona Padiş.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite