Vicepreşedintele Parlamentului European acuză UDMR de lipsă de solidaritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tokes Laszlo a trimis o scrisoare deschisă, ca urmare a controalelor efectuate de către Garda Financiară, condusă de către un reprezentant al UDMR, la centrele de democraţie ale Partidului Maghiar Popular din Transilvania (PPMT). Acesta consideră că verificările s-au făcut din motive politice.

„Am citit cu stupoare în ediţia din 11 iunie a ziarului Háromszék şi într-un articol de pe www.kronika.ro că avocatul Adrian Drăghici, cel care a contestat întregistarea ca partid politic la Tribunalul Bucureşti a Partidului Maghiar Popular din Transilvania (PPMT) l-a împuternicit, în faţa unui notar public, pe Novák Levente, consilierul ministrului Culturii, Kelemen Hunor, şi pe Budai Richárd, preşedintele UDMR Bucureşti, să studieze şi să fotocopieze listele de semnături depuse la instanţă, pentru îndeplinirea procedurii de înregistrare", spune Tokes Laszlo. „Reamintesc că preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat în mai multe rânduri că UDMR nu va împiedica înregistrarea în instanţă a Partidului Popular Maghiar din Transilvania,, afirmaţie susţinută şi de alți doi lideri marcanți, vicepreşedintele politic, Borbély László, respectiv de secretarul general, Kovács Péter", se mai arată în comunicatul transmis de către Tokes Laszlo, în calitate de preşedinte al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania.

„În acest context ne exprimăm, în mod justificat, protestul faţă de faptul că partidul UDMR are nevoie de colaboarea cu un invidid cu trecut dubios şi sentimente duşmănoase pentru a verifica modul în care Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, cu care se află în parteneriat, a iniţiat înregistrarea unui partid politic, depunând un efort considerabil, alocând resurse financiare - şi poate chiar ministeriale - pentru a pureca dosarul PPMT şi, implicit, lista de susţinători a acestuia.   După toate acestea este greu de crezut că Garda Financiară - condusă de un reprezentant al UDMR - a verificat timp de săptămâni întregi, în numele „combaterii muncii la negru" contabilitatea Centrelor de Democrație şi că nu ei au „dat pe surse" unui cotidian central - în mod ilegal - unele date de contabilitate care nu sunt informații publice. Situaţia rezultată demonstrează din nou că UDMR - dacă aşa îi dictează propriile interese - se poziţionează mult mai aproape de partenerii majoritari, decât de proprii semeni din comunitatea maghiară", se mai arată în comunicat. 

Lipsă de solidaritate naţională

„Pe lângă lipsa de solidaritate naţională, această conduită politică înseamnă şi batjocorirea democraţiei - ruşine dublă pentru întreaga noastră comunitate maghiară din Ardeal. La mai mult de două decenii de la începuturile schimbării de regim nimeni nu are dreptul să denigreze conceptele democratice pentru care am luptat în 1989 şi în care a crezut, după 1990, fiecare cetăţean al României, şi în baza cărora, în mod paşnic, încearcă acum şi comunitatea noastră maghiară să îşi obţină autodeterminarea internă. Pe ce bază să ne cerem drepturile democrație de la politicienii majorității dacă nici noi înşine nu le respectăm?! Pe această cale fac apel la liderii UDMR să pună capăt, o data pentru totdeauna acestor tipuri de acțiuni. Comunitatea noastră maghiară nu va avea reprezentare mai puternică în forurile decizionale ale ţării dacă UDMR luptă cu orice preţ împotriva înfiinţării unei alte formaţiuni politice maghiare, ci atunci când, depăşind interesele înguste de partid, ne străduim să tragem la aceeaşi căruţă - adică să creăm, cu participarea tuturor factorilor politici, o colaborare onestă și responsabilă.  În al 12-lea ceas fac apel la această solidaritate absolut necesară, fiind convins de faptul că electoratul nostru din Ardeal merită mai mult", a mai transmis Tokes Laszlo.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite