Oradea: Viaţa de cămin este ieftină şi neatractivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Viaţa de cămin este ieftină şi neatractivă
Oradea: Viaţa de cămin este ieftină şi neatractivă

La căminul de fete de la Înfrăţirea, mai sunt zece locuri vacante, iar listele de aşteptare sunt epuizate. Studenţii orădeni au renunţat la locurile rezervate în cămine, în favoarea apartamentelor ale căror chirii s-au micşorat.

CITEȘTE ȘI

Studenţii orădeni cer dreptul la wireless

Studenția e mai mult decât facultate

În cele patru cămine studenţeşti din Oradea trăiesc peste 1300 de studenţi. Ca-n fiecare an, înainte de repartizarea locurilor, numărul solicitărilor venite din rândul studenţilor l-a depăşit pe cel al locurilor disponibile. „Au fost cu patru sute de cereri în plus, peste ceea ce aveam noi disponibil”, a spus Cornel Antal, rectorul Universităţii din Oradea.
Temerea că se va ajunge la scandaluri legate de modul în care se acordă locurile de cazare în campusul universitar s-a dovedit a fi nejustificată. În contextul crizei şi al înjumătăţirii chiriilor la apartamentele din oraş, mulţi dintre studenţi au renunţat la rezervările din cămin şi au preferat să locuiască în chirie.

Ieftin, dar înghesuit
Studenţii care locuiesc în căminele de la Înfrăţirea plătesc 70 de lei pe lună, dacă sunt bugetari, respectiv 130 de lei, dacă ocupă locurile cu taxă. Pentru un loc în campusul de la universitate, studenţii scot din buzunare, în fiecare lună, 80 sau 140 de lei. Trăiesc „la înghesuială”, câte cinci în aceeaşi cameră, în care mănâncă, studiază şi dorm, fără intimitate. Intră şi ies din cămine sub stricta supravegherea a portarilor şi a administratorilor. „E bine la cămin. E ieftin”, spune Adi Seres, student la calculatoare, fericit că a prins un loc în campus.
Despre problemele vieţii la cămin, studenţii au ocazia să vorbească direct cu rectorul universităţii, Cornel Antal. Acesta se întâlneşte în mod regulat cu studenţii, ca să afle ce nemulţumiri au. În prezent, la căminul de fete de la Înfrăţirea, chiar mai sunt zece locuri de cazare vacante.

Nu se mai vând locurile în cămine
Adrian Dume, preşedintele studenţilor din Senatul Universităţii, spune că studenţii nu mai pot „să vândă” locurile de cazare, ca în alţi ani. Căminele vor fi verificate periodic, ca să vadă dacă locatarii sunt cei din acte. Tocmai în acest sens, săptămâna trecută au avut loc alegeri pentru comitetele de administrare ale căminelor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite