FOTO Vezi aici câţi bani alocă Statele Unite ale Americii pentru reabiltarea unei sinagogi de la Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bani de la americani
Bani de la americani

Sinagoga Zion este un monument arhitectural cu o deosebită valoare artistică şi simbolistică, fiind un obiectiv deosebit de important pentru identitatea culturală orădeană, dar şi regională, sinagoga fiind inclusă în Lista Monumentelor Istoric. Aceasta va fi reabilitată cu sprijinul Ambasadei SUA

Ambasadorul SUA în România, Mark H. Gitenstein însoţit de preşedintele Comunităţii Evreilor, ing. Teodor Felix Koppelmann a făcut un prim popas la Sinagoga Neologă Zion, situată pe strada Independenţei, unde a fost întâmpinat de primarul Ilie Bolojan.

Acesta le-a prezentat starea actuală a sinagogii de pe malul Crişului Repede, dar şi proiectul realizat de Primăria Oradea pentru reabilitarea acestui monument de arhitectură.

Bani de la americani

Bani de la americani

Primarul Ilie Bolojan a vorbit despre proiectul câştigat de Primăria Oradea, precizând că acesta se va implementa printr-o linie de finanţare asigurată din fonduri europene pentru zonele de graniţă, obiectivul principal fiind conservarea valorilor culturale şi apropierea acestora.

În urma câştigării de către Primăria Oradea prin specialiştii Direcţiei de Mangement Proiecte cu Finanţare Internaţională a acestui proiect pe fonduri europene, Sinagoga Zion, aflată azi în stare de deteriorare va fi reabilitată total şi redată circuitului cultural.

 „În această toamnă vom demara procedurile de licitaţie a lucrărilor de reabilitare, după care în primăvara anului viitor vom începe execuţia, urmând ca până în luna aprilie a anului 2014 să avem o sinagogă, un monument de arhitectură complet reabilitat", a spus primarul Ilie Bolojan.

Valoarea totală a proiectului câştigat este de 1.583.852 de euro, din care contribuţia proprie a Primăriei Oradea va fi  aprox 30%, respectiv 433.852 euro.

În urma unei competiţii anuale la care participă proiecte din întrega lume, Departamentul de Stat al SUA a acordat proiectului Comunităţii Evreilor din Oradea fonduri în valoare de 129.585 USD în vederea restaurării Sinagogii Ortodoxe „Hinech Neorim" şi transformării ei într-un Muzeu al Evreilor din Oradea.

Prezent la Oradea, ambasadorul SUA în România,  Mark H. Gitenstein a a amintit în discursul său despre bogăţia şi diversitatea culturii evreieşti în acest oraş, despre urmele unei civilizaţii înfloritoare, lucruri pe care l-a remarcat încă de la prima vizită făcută în Oradea. El a mai adăugat: „Ştiu că uneori se întâmplă ca politicienii să facă promisiuni pe care nu le onorează, dar vă asigur că eu ştiu să îmi respect promisiunea făcută faţă de acest oraş".

„Mă bucură nespus venirea domnului ambasador pentru realizarea acestui vis nesperat: salvarea acestui monument de arhitectură. Această sinagogă este una dintrele cele 29 de sinagogi care existau în Oradea. Aici era un loc sfânt unde evreii se întâlneau în fiecare zi sau la marile sărbători. Cultura poporului evreu merită refacerea amprentelor culturale de altădată", a spus preşedintele comunităţii evreilor ing. Teodor Felix Kopelman.

„Mulţumesc comunităţii evreieşti pentru colaborarea pe care am avut-o în toţi aceşti ani. Reabilitarea sinagogilor este un semn de respect pentru comunitatea evreiască, care a avut o contribuţie culturală importantă în dezvoltarea oraşului nostru în perioada ante şi interbelică. Mă bucur că alături de finanţarea pe care o asigură Ambasada SUA pentru reabilitarea Sinagogii Ortodoxe, Primăria Oradea a reuşit să câştige un proiect important prin care vom reabilita şi Sinagoga Neologă de pe malul Crişului Repede", a spus primarul Ilie Bolojan. 

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite